Trucuri și sfaturi

Cum se păstrează merele peste iarnă. Sfaturi de la gospodari

Cum se păstrează merele peste iarnă. Sfaturi de la gospodari
Cum se păstrează merele peste iarnă. Sfaturi de la gospodari

Deși merele sunt fructe extrem de comune care se găsesc la orice oră în majoritatea magazinelor, uneori, cele din propria curte au gustul cel mai bun. Așadar, există variante simple de depozitare a merelor peste iarnă și de a se păstra mereu proaspete.

Conform specialiștilor, cele mai rezistente soiuri sunt Ionatan, Florina sau Jonathan. În plus, soiurile se depozitează separat.

Factori importanți pentru depozitare

Pentru a depozita corect merele pentru perioada iernii, trebuie să ținem cont de câțiva factori. Unii dintre aceștia au legătură cu momentul culegerii merelor.

Așadar, merele depozitate trebuie să fie ferme, curate, fără zgârieturi sau crăpături și să le păstrați, pe cât se poate, codița. De asemenea, ar fi bine ca merele să fie culese înainte de a se coace complet, ajutând, astfel, la păstrarea acestora pentru mai mult timp.

Fructele vătămate sau zgâriate pot fi date prin răzătoare sau robot și băgate la congelator pentru prepararea plăcintelor.

Un alt factor foarte important este temperatura spațiului în care vor fi depozitate. Desigur, spațiul trebuie să fie răcoros, însă este foarte important să nu existe diferențe de temperatură de la o zi la alta pentru a nu crea condensul care cauzează stricăciuni merelor.

Cum se păstrează merele peste iarnă. Sfaturi de la gospodari

Temperatura perfectă pentru depozitare este între 3 și 5 grade Celsius, iar, în cazul în care nu dispuneți de o pivniță, puteți depozita merele și pe balcon, dar doar dacă este un spațiu răcoros.

Dacă nu aveți spațiu pe balcon, atunci puteți înveli fiecare măr într-o foaie de hârtie, urmând să le puneți într-o plasă mare de plastic și apoi într-o cutie. Așadar, punga de plastic va păstra umiditatea, iar hârtia nu va permite unui măr stricat să le strice și pe celelalte.

Cum puteți așeza merele pentru depozitarea de iarnă

În cazul în care aveți această posibilitate, gospodarii recomandă să așezați fructele într-o cutie, preferabil de lemn, în care să umpleți golurile dintre mere cu multe frunze căzute din copac.

Aceste elemente, fie că este vorba de frunze sau hârtie sunt necesare pentru a nu permite mucegaiului să afecteze fructele. Tocmai de aceea, se poate folosi și rumegușul sau fânul, sau pot fi puse chiar în cereale, așa cum se făcea în trecut.

Important este ca merele să fie ferite de umezeala excesivă și de multă lumină și, pe cât posibil, să nu se atingă între ele. De asemenea, acestea se pot pune în lăzi de lemn, pe scânduri de lemn sau în cutii.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.