La ce se poate folosi rumegușul. 5 întrebuințări pentru resturile lemnului

13.11.2020
La ce se poate folosi rumegușul. 5 întrebuințări pentru resturile lemnului

Rumegușul, deși un rest al lemnului, poate avea multe întrebuințări. Astfel, cu ajutorul lui, se pot economisi bani, iar rezultatele sunt foarte bune.

Întrebuințări ale rumegușului

Bijuterii, elemente de decor și mobilier – rumegușul, folosit în combinație cu rășină epoxidică, poate fi utilizat pentru realizarea diferitelor elemente de decor. Cu ajutorul acestei combinații, se pot realiza șezuturi de taburete, blaturi de masă, boluri, lămpi. De asemenea, în cazul în care se folosesc și bucăți mai mici de lemn, în combinație cu rumeguș și rășină transparentă, se pot crea chiar și bijuterii.

Îngrijirea animalelor – faptul că rumegușul este folosit în grajduri pentru a menține spațiul mai ușor de curățat nu este necunoscut. În plus, lemnul izolează bine, oferind căldură animalelor atunci când sunt în culcuș.

Procesarea alimentelor – o bună metodă de conservare a cărnii, folosită de mult timp, de altfel, este afumarea. Prin acest proces, carnea își îmbunătățește gustul și se mărește perioada de conservare. Substanțele antiseptice (aldehidă acetică, formol, compuși fenolici) reieșite din fum omoară și împiedică dezvoltarea microorganismelor.

În plus, prin arderea diferitelor tipuri de lemn, carnea primește și gusturi diferite. Fagul este lemnul cel mai des folosit pentru afumare. Lemnul de cireș oferă un gust dulce și fructat, pe când cel de castan este ușor dulce și asemănător gustului de nucă. Lemnul pomilor fructiferi oferă gustul fructelor respective.

În grădină – rumegușul, dar și alte resturi ale lemnului, sunt folosite des pentru amenajarea spațiilor sau aleilor. Un bun exemplu este rumegușul de nuc care ajută la lupta împotriva buruienilor. Din cauza faptului că sub nuc nu cresc plante, rumegușul de nuc ajută în rezolvarea acestei probleme.

De asemenea, resturile de lemn așezate în jurul plantelor asigură umiditatea optimă. O altă întrebuințare a rumegușului și resturilor de lemn este crearea compostului. Acestea, împreună cu resturile vegetale sunt combinate cu apă și lăsate la fermentat.

Rumegușul, o bună sursă de energie

Resturile lemnului reprezintă o bună sursă de energie, așa cum dovedește încălzirea cu peleți. Chiar dacă resturile nu sunt transformate în peleți, sacii de rafie sau hârtie, plini cu resturi, pot fi puși direct pe foc.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *