Boabele de fasole au nevoie de o atenție sporită în timpul depozitării. În timpul cultivării fasolei, își pot face apariția dăunătorii. Insectele pot afecta boabele și după recoltare, în perioada de stocare. Tocmai de aceea, depozitele mari sunt tratate cu insecticid, în ideea evitării acestui proces.
Cum păstrăm boabele de fasole iarna
Boabele de fasole și păstăile de fasole se depozitează diferit în sezonul rece. Păstăile de fasole se pot congela. Însă, în ceea ce privește boabele de fasole, procesul este diferit. Trebuie să urmăm câțiva pași simpli.
Pentru început, este necesară uscarea corespunzătoare a boabelor, pentru a le feri de umiditatea nedorită. De asemenea, acestea trebuie stocate într-un loc ferit de umiditate. Un dăunător mic, o fasole de fasole, pătrunde în boabe la începutul maturării sale.
Temperatura optimă pentru depozitarea boabelor ar trebui să fie de 5-10 grade, iar umiditatea nu trebuie să depășească 50%. Larvele boabelor de fasole nu se dezvoltă la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius. Înainte de apariția temperaturilor mici, este recomandat ca fasolea să se stocheze în frigider.
Pentru un efect garantat, boabele de fasole trebuie să stea într-o pungă de in, alături de cuișoarele de usturoi uscate și semințe de mărar uscate. În timpul iernii, fasolea poate fi depozitată pe balcon.
O altă modalitate sigură este gătirea boabelor într-un cuptor încălzit la 80-90 de grade Celsius timp de 4-5 minute. Dăunătorii mor în timpul încălzirii, iar boabele pot fi depozitate în borcane de sticlă bine uscate și închise.
Stocarea semințelor de fasole
Pentru păstrare fasolei pentru semințe, este indicat să alegeți păstăile de fasole nedeteriorate și fără imperfecțiuni. Acestea trebuie uscate la soare și puse la congelator într-un recipient din in. Înainte de plantare, acestea se scot de la rece, agâțându-se pentru a le feri de dăunători cât timp se dezgheață. Apoi, se desfac fix înainte de plantare.
O altă manieră este legată de folosirea cenușei într-un recipient închis etanș, alături de câțiva căței de usturoi.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!