Cultura de ciuperci poate deveni o afacere profitabilă, însă este sensibilă la factorii de mediu. Cei mai importanți dintre aceștia sunt temperatura, umiditatea și ventilația. În cazul în care doriți să înființați o cultură de ciuperci, trebuie să verificați mereu valorile acestor factori pentru a asigura un mediu corespunzător.
Factori de mediu pentru cultura de ciuperci
Temperatura este un factor de mediu extrem de important pentru cultura de ciuperci. Astfel, temperaturile mai mare de 30 de grade Celsius vor stopa creșterea miceliului, în timp ce temperatura de zero grade nu-l va afecta. Totuși, temperatura optimă pentru dezvoltarea miceliului este de 20 de grade Celsius. De asemenea, cea mai importantă este izolarea termică pentru a nu permite schimbărilor de temperatură, chiar dacă vorbim doar despre 2,3 grade, să afecteze cultura.
Un alt factor important este aerisirea culturii. Ciupercile au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta într-un mod corespunzător, asemenea unui grad de umiditate în jurul valorilor de 63%. Substratul optim ar trebui să fie mai degrabă mai uscat decât prea umed.
Substratul nutritiv trebuie să conțină gunoi de grajd, de preferință de cap, paie de grâu, diverse amendamente precum gips sau ipsosul pentru construcții, îngrășăminte chimice, superforsfat, sulfat de amoniu, uree, colți de malț. Astfel, compostul format trebuie să fermenteze timp de două săptămâni.
Pentru o cultură de 100 metri pătrați, de exemplu, puteți folosi o platformă cu dimensiunile 6x2x2 m, așezată în straturi tasate succesiv, apoi udate și presate. Cea mai folosită metodă de așezare a substratului este bilonul, având formă trapezoidală. Biloanele din gospodărie se pot realiza folosind scândură groasă de 2,5 – 3 cm, geluite sau căptușite cu tablă la interior.
Miceliul și însămânțarea ciupercilor
Pentru a însămânța stratul nutritiv, temperatura din substrat trebuie să fie mai mică de 30 de grade Celsius, iar cea din mediul ambiant de 24-25 de grade. Însămânțarea biloanelor se face la adâncimea de 3-4 cm și la distanță de 20 cm. Miceliul, (un preparat bilogic, de însămânțare, cu ajutorul căruia se obțin ciuperci cu un anumit profil și caracteristici morfologice), se introduce manual, având grijă să se păstreze un orificiu de aerisire.
Pentru a ajunge la stadiul de împânzire a miceliului în substrat, vă puteți folosi de deșeuri de hârtie sau folie de polietilină pentru a acoperi suprafața. În perioada de împânzire, sunt necesare lucrări de stropire pentru a preveni atacurile dăunătorilor. De asemenea, potecile de circulație trebuie dezinfectate săptămânal, cu o soluție de sulfat de cupru 2%.
Procesul de împânzire va fi mai rapid dacă temperatura constantă va rămâne de 20 – 25 grade Celsius. Atunci când aproape jumătate din miceliu este împânzit, se efectuează acoperirea substratului, cu un amestec format din 3 părți nisip, o parte pământ de țelină, o parte turba neagră, 5-10% (în volum), carbonat de calciu (cretă furajera).
Amestecul de acoperire se dispune în straturi succesive sub formă de trepte, de la baza bilonului către coamă, în grosime de 3-4 cm și cât mai tasat, urmând o pulverizare ușoară cu apă și o netezire uniformă. Atunci când ciupercile încep să apară, suprafața nu se va mai uda.