Căpușele sunt insecte periculoase, atât pentru animale cât și pentru oameni. Acestea apar în sezonul cald, perioada în care sunt cele mai active fiind mai-iulie. În plus, acestea pot apărea și iarna, atunci când temperaturile nu sunt foarte scăzute. Căpușele detectează căldura corpului și sar de pe firul de iarbă direct pe gazdă.
Desigur, există multe variante prin care ne putem asigura că scăpăm de căpușele din curte, în special cu ajutorul insecticidelor chimice. Totuși, în cazul în care doriți să folosiți soluții naturale care să nu afecteze animalele de companie, vă prezentăm câteva opțiuni.
Prevenția este cea mai importantă
Pentru a preveni apariția căpușelor în curte vă puteți folosi de insecticidele care au ca substanță activă deltamethrine-ul. În cazul în care folosiți astfel de soluții, trebuie să țineți cont de regulile de bază pentru ca acestea să funcționeze.
În primul rând, iarba trebuie tunsă la 2-3 centimetri pentru ca soluția să aibă posibilitatea de a intra în contact direct cu căpușele. Apoi, se recomandă utilizarea unui atomizor sau pulverizator de spate, pentru că aplicarea trebuie să fie făcută cu un echipament puternic.
Acest tip de insecticide trebuie aplicate și pe garduri, până la înălțimea de un metru și trebuie lăsat să acționeze timp de trei zile. În această perioadă, este interzis accesul animalelor de companie pentru că le poate dăuna.
Metode naturale de îndepărtare a căpușelor
Căpușele nu afectează doar animalele de companie și oamenii, ci și bovinele, ovinele sau cabalinele. Animalele care au fost mușcate de căpușe pot fi infectate cu parazitul Babesioza care le poate fi fatal în cazul în care nu este descoperit la timp. Pentru a preveni atacul căpușelor, vă puteți folosi de câteva metode naturale.
Lămâia
Puteți pregăti o soluție cu ajutorul lămâilor pe care trebuie să le tăiați în bucăți și să le fierbeți în apă. Apoi, lămâia trebuie lăsată 12 ore în apă, urmând să fie pusă în pulverizator pentru a stropi blana animalelor.
Ulei esențial de lavandă
Uleiul esențial de lavandă poate fi folosit pentru a ține la distanță căpușele, dar și puricii. Folosiți două picături de ulei esențial de lavandă la baza cozii și pe ceafa animalului, dar nu direct pe piele. Același efect îl mai au și uleiurile de cuișoare, eucalipt, lămâie, mușcate, palmarosa, busuiocul cerbilor.
Rozmarinul
O altă soluție cu care puteți pulveriza blana animalului este formată din rozmarin și apă. Folosiți 300 de grame de rozmarin în apă și puneți la fiert până când începe să clocotească. Soluția poate fi folosită după ce s-a răcit.
Rozmarin și scorțișoară
Puteți crea o soluție naturală împotriva căpușelor folosind 10 picături de ulei esențial rozmarin, 7 picături de ulei esențial scorțișoară, 3 picături ulei esențial de cedru și 2 linguri ulei de migdale. După preparare, soluția se poate folosi pe zonele afectate de căpușe.
Ulei extras din crăițe, eucalipt și maghiran
Această soluție formată din ulei extras din crăițe, eucalipt și maghiran este extrem de utilă împotriva căpușelor, în special datorită maghiranului care ucide căpușele în 24 de ore.
Citricele
Cojile de portocală și de lămâie pot fi folosită pentru obținerea unei soluții. Puneți cojile în apă, fierbeți bine, apoi strecurați lichidul și pulverizați-l pe blana animalelor. Nu folosiți soluția pe blana pisicilor pentru că nu acceptă mirosul de citrice.