Locul de origine al ciupercilor, asemenea diferitelor controverse asupra acestora, au stârnit mult interes în rândul crescătorilor. Deși, inițial, s-ar spune că ciupercile s-au dezvoltat în Italia, acestea sunt cunoscute datorită însemnărilor din anul 1650 ca fiind din Franța.
Dintre cele 3.000 de specii de ciuperci din lume, aproximativ 50 sunt toxice. În România, 12 dintre aceste specii se pot cultiva, inclusiv Agaricus bisporus, adică ciupercile Champignon.
Necesități importante ale culturii ciupercilor
Ciupercile comestibile au nevoie, în ceea ce privește regimul de nutriție, să-și găsească toate substanțele nutritive în mediul de cultură. Pintre aceste substanțe, cele mai importante sunt hidrații de carbon (în special celuloza), macro și microelemente, dar și azot, sub formă organică de acizi aminici și peptide.
Unul dintre cei mai importanți factori ai unei culturi productive este substratul de cultură, adaptat cerințelor energetice și nutrivive ale ciupercilor.
Microclimatul este, de asemenea, foarte important, din cauza sensibilității ciupercilor comestibile. Unul dintre factorii microclimatului este lumina. Specialiștii recomandă folosirea unei lumini albe, albăstruie și ultravilete pentru a nu inhiba dezvoltarea carpoforului.
Gradul de umiditate din aer trebuie să fie de peste 75%, însă mai mic de 100% pentru a nu inhiba metabolismul ciupercilor. În ceea ce privește aerisirea, concentratia de 0.03% CO2 este favorabilă.
Sisteme tehnologice
Din cauza faptului că sistemul clasic nu prezintă o bună eficiență a productivității culturii, sistemul semiintensiv, mai evoluat, pune la dispoziție condiții de încălzire, ventilație, pasteurizare și dezinfecție termică. Practic, sufrafețele de cultură speciale sau adaptate sunt dotate cu acest tip de instalații.
Sistemul industrial, numit și sistemul intensiv, pune la dispoziție reglarea automată a temperaturii (încălzire-răcire), a umidității și a ventilației și mecanizarea totală a lucrărilor. Acesta este valabil, bineînțeles, în localurile de cultură special amenajate, pe suprafețe mari, în 4-6 cicluri de cultură pe an.
După ce temperatura din substrat a scăzut sub 30 de grade Celsius, iar cea din mediu este de 24-25 de grade, atunci se poate face însămânțarea substratului nutritiv.
Ciupercile Champignon, un aliat al dietei sănătoase
Ciupercile Champignon aduc multe beneficii organismului uman. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine și minerale conținând vitamina B1, B2, B6, acid folic, dar și minerale precum potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor.
Astfel, pot preveni constipația, regla sistemul digestiv și menține un intestin sănătos, cu ajutorul conținutului de amidon care acționează ca o hrană pentru bacteriile din colon.
Vitamina B2 este benefică pentru sănătatea părului și a unghiilor. În plus, o porție de ciuperci pune la dispoziție între 20-40% din doza zilnică recomandată de cupru, un mineral cu proprietăți cardioprotective.
Datorită conținutului mare de potasiu, ciupercile pot regla tensiunea arterială, iar datorită conținutului de seleniu pot susține activitatea glandei tiroide și a sistemului reproductiv. Conținutul de seleniu mai mare rolul de a preveni degenerarea celulelor de radicalii liberi.
În plus, acestea sunt formate în proporție de 90% din apă și conțin foarte puțini carbohidrați și grăsimi. Ciupercile conțin puține calorii, ceea ce înseamnă că sunt alimente des întâlnite în diete.