Casa și Grădină

Cultivare bame în România. Depozitare și consum – beneficii pentru organism

Cultivare bame în România. Depozitare și consum - beneficii pentru organism
Cultivare bame în România. Depozitare și consum - beneficii pentru organism

Cultivare bame România: ce trebuie să știi dacă vrei să crești aceste legume în țara noastră. Cum se depozitează bamele? Cum se consumă bamele și cum se gătesc bamele? Ce beneficii au bamele? Cine poate mânca bame? Vedem împreună în acest articol toate informațiile utile despre bame. Tu ai încercat vreodată această legumă? Uite ce trebuie să știi!

Țările cunoscute drept cele mai mari producătoare de bame din lume sunt China și India, Turcia și Grecia. În România bamele se cultivă izolat. În România nici nu prea se consumă bame. Bama este o planta cu fructe comestibilie care face parte din familia Malvaceelor (familia bumbacului, a arborelui de cacao si a hibiscusului). Bama este o planta care creste pana la 2 m inaltime, cu frunze de pana la 20 de cm, late, palmate, cu cate 5-7 lobi. Florile de bama au un diametru de 4-8 cm, cu cate 5 petale galbui, cu o pata rosie la baza fiecarei petale.

Bamele au un fruct sub formă de capsulă piramidal-alungită, de 5-25 cm, cu 5-10 loje și 15-25 de semințe, având la maturitatea de consum culoarea verde-deschis, cu perișori aspri.  

Bamele se aseamănă cu fasolea verde sau cu sparanghelul

Cultivare bame în România

Da, bamele se pot cultiva și în România. Au nevoie de condiții specifice, precum căldură, sol bine irigat și sol afânat, pregătit înainte de cultivare. Ca îngrășământ se folosește îngrășământul de grajd.

Bamele sunt culturi anuale, deci trebuie semănate de la an la an dacă se dorește recoltă nouă.

Bamele se pot cultiva atât în ogor propriu dar și ca plantă succesivă, după verdețuri precum salată, spanac, ceapă de stufat etc. E bine de știut faptul că bama este tipică unui climat tropical și subtropical; ca urmare este o cultură foarte pretențioasă cu irigarea obligatorie.  Sunt recomandate terenurile plane sau ușor înclinate. 

Terenul se pregătește în două etape, toamna (eliberarea terenului, fertilizarea, arătura) și primăvara (grăpat, fertilizare, pregătirea patului germinativ pentru semănat, erbicidat). Semănatul se efectuează în luna mai, când temperatura constantă a solului este de 15° Celsius, la adâncimea de 3-4 cm și o distanță de 70 cm între rânduri.

Este o plantă ce are nevoie de căldură, germinează la 18-20 °C, iar în perioada de vegetație crește la 28-30°C. Cresterea plantelor inceteaza la temperaturi sub 10 °C, iar la 0 °C, plantele pier. Trebuie asigurată intensitate luminoasă și umiditate optimă, un sol bogat în humus și substanțe nutritive. Bamele nu cresc într-un sol greu, umed și rece.

Cultivare Bame

Plantele vor răsări încet, după 12-15zile. 

Va fi nevoie de 2-4 prașile mecanice și 1-2 prașile manuale; răritul, simultan cu prima prașilă manuală, asigurând o distanță între plante pe rând de 15-40 cm, în funcție de vigoarea soiului. Se irigă solul de 5-6 ori, prima efectuându-se imediat după rărire; fertilizarea fazială; combaterea bolilor (ascochitoza, făinarea, pătarea cafenie) și a dăunătorilor (afide).

Recoltarea are loc în general la sfârșitul lunii iulie, în sudul țării, și prima decadă a lui august, în nord. Recoltarea se efectuează manual și eșalonat, o dată la 2-3 zile. 

Producția este de 4-6 tone de capsule verzi la hectar.

Se poate câștiga 3.000-5.000 euro pe hectarul cultivat, având nevoie de puțină îngrijire și având puțini dăunători. De aceea, există fermieri mici care s-au orientat spre a cultiva bame. Acum și în România încep să se cumpere și să se consume din ce în ce mai mult aceste legume.

Un kilogram de bame poate costa între 25 lei și 40 de lei.

Cum se cultivă bamele

Soiuri de bame cultivate

Există soiuri de bame foarte timpurii, precum Ela, timpurii: Beatrice), semitarzii, cum e Bella.

Cele mai des întâlnite soiuri de bame:

Clemson Spineless – nu are țepi, cu  păstăi verzi;

Steaua lui David, cu păstăi verzi;

Burgundy, cu păstăi rosii.

Bame Burgundy

 Bame – consum și beneficii

Bamele conțin vitaminele A, C și B6, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu etc. Leguma este bună în alimentația viitoarelor mame (pentru că au un mare conținut de acid folic), în afecțiuni precum diabetul (stabilizează glicemia), inflamația plămânilor, intestin iritabil etc.

Mucilagiul din bame micșorează nivelul de colesterol și acidul din bilă, eliminând toxinele prin filtrarea ficatului, curăță și mențin sănătatea intestinului gros.

Bamele au și multă vitamina C ce conferă un puternic efect antioxidant și antiinflamator, care recomandă bama în dieta bolnavilor de ateroscleroză, iar câteva studii arată că leguma previne cataracta.

Având puține calorii (100g bame – 31kcal), leguma este recomandată în alimentația persoanelor supraponderale.

Această legumă nu foarte des consumată are capacitatea de a ameliora unele afecțiuni grave precum diabetul.

În urma unui studiu, cercetătorii au descoperit că bama poate reduce semnificativ nivelul glucozei din sânge în doar 28 de zile. Acest efect benefic s-ar datora conținutului ridicat de fibre al bamei, potrivit healthyandnaturalworld.com.

De asemenea, bama nu conține grăsimi saturate și nici colesterol și este o sursă bogată de vitamina C, ceea ce ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Beneficii bame sănătate

Care sunt beneficiile bamelor asupra organismului?

Sustin digestia – datorita continutului ridicat de fibre.

Reduc riscul de aparitie a malformatiilor la nou-nascuti – multumita continutului bogat de acid folic. Consumul de bame este recomandat pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

Contribuie la coagularea sangelui – vitamina K regasita in continutul bamelor joaca un rol important in procesul de coagulare a sangelui, dar si in sustinerea unor oase puternice.

Previn si trateaza constipatia – facilitand absorbtia de apa in organism.

Sursa bogata de antioxidanti – previn imbatranirea prematura, afectiunile cardiace si cancerul.

Regleaza nivelul de colesterol din sange – consumul de bame reduce colesterolul marit si previne complicatiile sistemului cardiovascular.

Benefice pentru digestie – avand un continut bogat in fibre, bamele sunt benefice pentru digestie.

Reduce riscurile de nastere a unui copil cu malformatii – acidul folic care se regaseste din belsug in bame scade riscul de nastere a unui copil cu defecte din nastere. Asadar, consumul de bame este in mod deosebit recomandat in cele 9 luni de sarcina.

Contribuie la coagularea sangelui – bamele contin vitamina K din belsug, ceea ce inseamna ca au un aport important in procesul de coagulare a sangelui. De asemenea, tot datorita continutului ridicat de vitamina K, bamele fortifica si oasele.

Trateaza si previn constipatia – facilitand absorbtia de apa in organism, deci si la nivel intestinal, bamele combat constipatia si, de asemenea, o previn.

Previn cancerul de colon – fiind extrem de sanatoase pentru sistemul gastrointestinal, bamele reduc riscul de cancer de colon.

Regleaza nivelul de colesterol din sange – bamele reduc colesterolul marit si previn astfel complicatiile cardiovasculare la care colesterolul ne predispune.

Sursa excelenta de antioxidanti – bamele sunt bogate in continutul de antioxidanti, de aceea previn imbatranirea prematura, afectiunile cardiace precum si cancerul.

Asigura o piele frumoasa – bamele contin ingrediente care hranesc pielea, impiedica pigmentarea inestetica a acesteia, stimuleaza regenerarea si previn imbatranirea prematura a pielii, cauzata de efectele radicalilor liberi.

Hidrateaza parul – si podoaba ta capilara poate avea de castigat de pe urma folosirii bamelor. Poti prepara un mucilagiu prin fierberea bamelor in apa, pe care il poti folosi apoi pe post de balsam de par – efectele acestui balsam natural te vor surprinde in mod placut.

Cumpara bame de la piata si alege-le pe cele mai mici-  acestea sunt mai gustoase decat cele mai mari. Culoarea acestora trebuie sa fie un verde proaspat. In ceea ce priveste textura, asigura-te ca bamele nu sunt foarte moi – asta ar putea insemna ca sunt ofilite.

Depoziteaza bamele proaspete intr-o punga de hartie, nespalate, in lada frigiderului. Le poti tine la frigider in jur de 3 zile fara ca proprietatile acestora sa fie afectate.

Aspectul bamelor este asemanator cu cel al fasolelor pastai, gustul similar cu al vinetelor sau sparanghelului.

Citește și: Cum se cultivă anghinarea, planta preferată a italienilor. Românii știu prea puține despre ea

Inainte de a le gati, spala-le sub jetul de apa rece. Usuca apoi bamele cu ajutorul unui prosop de hartie. Bamele se depoziteaza in stare proaspata intr-o punga de hartie, nespalate, in lada frigiderului destinata legumelor. Astfel, ele pot rezista pana la 3 zile fara sa-si piarda din proprietati.

Cum gătești și mănânci bame

De la bame se folosesc capsulele (pastaile) tinere, care nu depasesc mai mult de 10 cm lungime. Acestea pot fi taiate rondele si adaugate spre final in ciorbe, tocanite, supe, preparate la aburi (intregi sau sectionate transversal), adaugate la muraturi, sau folosite la ingrosarea sosurilor sau a supelor.

Daca vrei sa le tii pentru mai mult timp, opareste-le si baga-le la congelator.

Bamenele se păstrează bine congelate

Bamele se inmoaie foarte repede, asadar nu necesita un timp foarte lung de preparare. Acestea se asociaza foarte des cu rosiile sau sucul de rosii, combinatia rezultata fiind foarte delicioasa.

Bamele se pot consuma si crude sau facute usor pe gratar si servite alaturi de mujdei de usturoi.

De la bame se folosesc capsulele (pastaile) tinere, care nu depasesc mai mult de 10 cm lungime. Acestea pot fi taiate rondele si adaugate spre final in ciorbe, tocanite, supe, preparate la aburi (intregi sau sectionate transversal), adaugate la muraturi, sau folosite la ingrosarea sosurilor sau a supelor.

Daca vrei sa le tii pentru mai mult timp, opareste-le si baga-le la congelator.

Bamele se inmoaie foarte repede, asadar nu necesita un timp foarte lung de preparare. Acestea se asociaza foarte des cu rosiile sau sucul de rosii, combinatia rezultata fiind foarte delicioasa.

Bamele se pot consuma si crude sau facute usor pe gratar si servite alaturi de mujdei de usturoi.

Bamele pot fi folosite intr-o multitudine de feluri: in tocanite, in ghiveci, sotate, la gratar, oparite si chiar si crude.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    2 Comments

    1. In Romania s-a cultivat Bame chiar foarte multe in Sudul tarii, dar era exportat in Elvetia, Germania si cu cine mai avea contract insa la Zurich se vedea des camionul ROmanesc cu legume si fructe ca era desenat peste tot ce transporta. Cand acolo era foamete, la Zurich se vindeau picioruse de pui la cel mai ieftin pret imaginabil din Elvetia, ca si Salamul de Sibiu era vandut cu 35 de Lei/Kg cand cel Italian era de 10 ori mai scump cel putin. Toate bunatatile solului erau contractate!!! Cei care lucrau la acele ferme agricole isi mai duceau acasa de gust in ciorba sau-l foloseau in muraturi, dar in piata rareori se gasea daca nu era o comanda speciala. Ca in Ardeal nu se cunostea, este altceva ca era frig mereu, dar in Sud era popular leguma daca nu degera sau alte distrugere nu suferea deodata cu rosiile ca se cultivau intercalat. La Popesti-Leordeni se cultiva in stil industrial cu trenul era transportat spre West. Pana si asta a fost scos din sufletul natiunii.

    2. Mare pacat, am distrus totul…

    Comments are closed.