Îngrășământul este esențial pentru tufele bogate și sănătoase de trandafiri. Pentru a se dezvolta cât mai armonios, aceștia au nevoie de fertilizator la rădăcină și pe frunze.
În timpul înfloririi, trandafirii au nevoie de îngrășământ la interval de șapte zile.
Elementele necesare trandafirilor ca îngrășământ
Cele mai importante elemente de care au nevoie trandafirii sunt azotul, fosforul și potasiul.
Azotul oferă o șansă floarei să transforme apa și dioxidul de carbon în zaharuri pentru hrană, cu ajutorul luminii.
De asemenea, este util pentru creșterea clorofilei și dezvoltarea sănătoasă a plantei.
Totuși, azotul nu trebuie folosit în cantități prea mari, deoarece planta va mai face mai puține flori, din cauza dezvoltării excesive.
Fosforul ajută la dezvoltarea rădăcinilor, dar și în cazul înfloririi. Deficitul de fosfor rezultă în căderea frunzelor, nedezvoltarea bobocilor și sensibilizarea tijelor.
Potasiul este necesar pentru sporirea procesului de fotosinteză. Stimularea creșterii plantei cu ajutorul potasiului duce la apariția de frunze noi.
În plus, potasiul ajută la creșterea abilității plantei de a rezista la ger sau secetă, dezvoltând sistemul imunitar al plantei.
De asemenea, pe lângă cele trei elemente de bază, trandafirii mai au nevoie și de Calciu, Magneziu, Sulf, Cupru, Fier, Mangan si Zinc.
Magazinele de specialitate pot oferi multe produse pentru fertilizarea trandafirilor, însă îngrășământul natural este cel puțin la fel de ofertant.
Produsele din comerț pot distruge microbii benefici, având efecte negative pe termen lung din cauza epuizării solului.
Îngrășământ natural pentru trandafiri
Iată câteva sugestii de îngrășământ natural pe care îl puteți obține, de cele mai multe ori, cu produse pe care le dețineți deja în gospodărie:
Îngrășământ natural din coji de banană
Cojile de banană conțin foarte mult potasiu, fiind un îngrășământ natural excelent nu doar pentru trandafiri, ci pentru plante, în general.
Potasiul, acest mineral esențial, ajută la fotosinteză și la crearea țesuturilor rezistente, revitalizând plantele care nu mai înfloresc.
Cojile de banană pot fi folosite fie în stare organică, fie sub formă lichidă, prin folosirea unei rețete simple.
Fierbe cojile de banane tăiate fâșii timp de un sfert de oră, apoi lasă amestecul la răcit. După răcire, se poate pulveriza pe plantă.
Fertilizator natural din cenușă de lemne
Acest tip de îngrășământ este util pentru dezvoltarea multor flori și plante. În cenușa de lemne se regăsește mult potasiu și fosfor.
În plus, anumite substanțe din cenușa de lemne alungă furnicile și alte insecte dăunătoare.
Specialiștii ne recomandă să nu folosim cenușa unui lemn contaminat cu agenți care pot afecta plantele sau cu metal.
Ca metodă de utilizare, cenușa de lemne se poate împrăștia la 2,3 centimetri de tulpină, dar într-un strat subțire.
În plus, trandafirii se pot uda cu amestecul dintre apă și cenușa de lemne.
Zațul de cafea, alt îngrășământ natural
Zațul de cafea conține cantități mari de azot, fosfor, minerale si potasiu, fiind un îngrășământ natural excelent. În plus, este la îndemâna oricui și foarte ușor de folosit.
Zațul trebuie lăsat la uscat și apoi presărat ușor pe pământ, în jurul plantei. Florile din ghiveci pot avea parte de acest tratament de două ori pe an, în timp ce florile de grădină primesc zațul de cafea de patru ori pe an.
Ceaiul de coji de ceapă este un dezinfectant natural de nădejde
Pentru a prepara ceaiul de coji de ceapă, toarnă un litru de apă clocotită pentru 50g foi de ceapă și lasă amestecul la infuzat pentru cel puțin 3 ore.
Înainte de folosire, strecoară soluția. Apoi, se pune într-un pulverizator cu care se stropesc frunzele și solul trandafirilor pentru a preveni înmulțirea microorganismelor și a dăunătorilor.
Tratamentul nu este indicat doar pentru trandafirii sau florile de grădină, dar și pentru ghivece de flori sau jardiniere.