Știri Agricole

Racordarea la rețeaua de gaze și energie electrică este gratuită până la limita de proprietate. Care sunt condițiile noii legi

Racordarea la rețeaua de gaze și energie electrică este gratuită până la limita de proprietate. Care sunt condițiile noii legi
Racordarea la rețeaua de gaze și energie electrică este gratuită până la limita de proprietate. Care sunt condițiile noii legi

Legea nr. 214/2020 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 128/2020, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 26 octombrie 2020 prevede că racordarea la rețeaua de gaze și de energie electrică este gratuită până la limita proprietății. Vestea a venit din partea ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Oamenii vor plăti doar racordul de la limita de proprietate

Proprietarii care sunt interesați să se racordeze la rețeaua de gaze și de energie electrică nu sunt obligați să plătească acest proces până la limita proprietății, ci doar după această limită, pentru acea suprafață care reprezintă proprietatea privată. În plus, un ordin al ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, impune și un termen de 90 de zile pentru racordarea la rețeaua de gaze.

Legea a fost modificată la finalul anului trecut în aşa fel încât racordurile la energie electrică şi la gaze naturale devin gratuite, în sensul în care acest racord nu mai este plătit de la conductă până la poartă. (…) Am dreptul să mă racordez de la conducta din stradă până la limita de proprietate, este gratuit, nu mai există tarif reglementat pentru această racordare”, a declarat ministrul Energiei, la Digi 24, citat de www.psnews.ro.

Firmele de distribuție care nu vor respecta termenul de 90 de zile pot primi amenzi

Conform ordinului ANRE, racordarea nu este doar gratuită până la limita proprietății, ci trebuie făcută în timp de 90 de zile de la solicitarea proprietarului sau de la obținerea autorizației de construire a instalației de gaze în cazul unei construcții noi. Astfel, firma de distribuție are obligația de a racorda gratuit indiferent de locul de consum, până la limita proprietății.

„Racordul e gratuit pentru om, dar se recuperează, se socializează în tariful de distribuţie pentru că toate investiţiile care se fac în reţea se regăsesc în acel tarif de distribuţie”, a completat Virgil Popescu pentru sursa citată.

Ministrul Energiei a declarat că firmele de distribuție care nu se supun legii pot primi amenzi direct proporționale cu cifra de afaceri a firmei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *