Prețurile pentru furnizarea energiei electrice la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către ANRE. De la 1 ianuarie 2021, consumatorii de energie electrică din România își vor putea alege societatea de distribuție a energiei care le oferă cele mai bune condiții. Drept urmare, acum, societățile de distribuție de energie electrică se întrec în prețuri mici.
Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice existente pe piață, se poate accesa aplicația ANRE.
Conform informațiilor furnizare de Autoritatea Națională de Reglmentare în Domeniul Energiei, în vederea luării unei decizii privind alegerea furnizorului de energie electrică cu care clientul final doreşte să încheie un nou contract, recomandăm să se analizeze atât oferta de preţ, cât şi condiţiile asociate preţului de furnizare a energiei electrice din oferta furnizorului, care pot fi diferite de la un furnizor la altul.
Ministrul Energiei, reacție dură despre liberalizarea prețului la energia electrică
Virgil Popescu, Ministrul Energiei a declarat, la digi24.ro: „trecerea automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală.
„Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”.
Ministrul Virgil Popescu a atras atenția că dacă ANRE nu poate să facă liberalizarea, Guvernul va interveni, prin modificarea legii energiei electrice şi a gazelor naturale, după data de 15 ianuarie.
„Această trecere automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Au o bază de 6 milioane de clienți pentru care n-au plătit niciodată. Când s-a făcut privatizarea distribuției, au luat distribuția, nu clienții. Acum îi folosesc ca monopol. Nu poate rămâne așa. Nu pot să am monopol de 6 mililoane de clienți, pe care îi gestionez cum vreau. Asta nu e soluție.
Mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după 15 ianuarie, în Guvern vom acționa, modificând legea energiei electrice și a gazelor naturale, să stabilim clar cum facem această liberalizare. Dacă ANRE este cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă, o să vin cu o propunere foarte clară. Le ofer să intre direct pe prețul concurențial cel mai ieftin al furnizorului actual, și dacă nu le convine, se pot schimba. Furnizorul trebuie să înțeleagă clientul și să-i ofere cel mai bun preț, nu să-l lase pe client în preț scump, și să aștepte daca optează sau nu, pentru că omul e conservator din fire.
Cred că această poveste se va încheia în favoarea oamenilor, pentru că se va găsi cea mai buna soluție. Cred că soluția este să ofere prețul cel mai mic, să nu fie presați oamenii să stea la coadă, și dacă nu încheie contractul la 31 ianuarie vor plăti cu 20% mai mult”, a mai spus Virgil Popescu.
Proiect de lege pentru consumatorul vulnerabil din energie
Ministrul energiei Virgil Popescu a spus că cetățenii români care au cu adevărat nevoie vor fi subvenţionaţi, pentru a beneficia de energie electrică.
„Consumatorul vulnerabil trebuia definit mai din timp şi azi am avut o discuţie cu doamna ministru Turcan (ministrul Muncii, Raluca Turcan n.r.), iar mâine o să îmi trimită proiectul de lege. Eu cred că în urma discuţiilor o să fie curând aprobat. (…) Nu l-am văzut încă, s-au ocupat colegii mei secretarii de stat, cu cei de la Muncă, cu cei de la ANRE, ei s-au ocupat în Comitetul interguvernamental, nu-l cunosc exact, dar este pe acelaşi principiu: consumatorul vulnerabil va fi subvenţionat, oamenii vor plăti mai puţin, aceia care cu adevărat au nevoie de subvenţie”, a dat asigurări Virgil Popescu.
ANRE a anunţat că prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii să încheie contracte de furnizare pe piaţa reglementată. Consumatorii riscă să plătească preţuri mai mari cu 13 până la 26%, după liberalizarea pieței de energie electrică.