Nucile caju sunt originare din Portugalia, însă sunt cultivate, cu preponderență, în Africa, încă din secolul al XVI-lea. Având un gust mult mai dulceag decât celelalte nuci, alunele caju au început să aibă din ce în ce mai mult succes și în România. Totuși, de unde provin micile alune curbate? Modul în care acestea cresc este extrem de interesant.
Cum arată alunele înainte de prelucrare
O utilizatoare Tik Tok a arătat cum se culeg alunele caju și modul în care acestea cresc. În filmulețul de mai jos putem observa cum alunele caju cresc pe mărul de acaju. Nu doar nucile sunt comesticbile, ci și fructul în sine, din care se poate face și suc.
Prelucrarea alunelor caju este un proces anevoios. După ce sunt îndepărtate de pe fructul de acaju, alunele sunt prăjite în coajă pentru a putea îndepărta coaja fără ca nucile să se fărâme. În anumite țări, acest proces se face manual. După ce coaja a fost crăpată, pe alune mai există încă o peliculă ce trebuie îndepărtată tot manual. Acesta este și motivul pentru care aceste alune sunt costisitoare.
Valori nutriționale alune caju
Alunele caju sunt foarte sățioase și conțin o mulțime de nutrienți pentru organismul uman. Într-o sută de grame de alune caju, regăsim 553 de calorii, 32,7 g carbohidrați (11% din doza zilnică recomandată – DZR), 43,8 g grăsimi (67% din DZR) și 18,2 g proteine (36% din DZR).
În ceea ce privește doza de vitamine, alunele caju sunt recomandate: într-o sută de grame regăsim 0,5 mg vitamina C, 0,9 mg vitamina E, 0,341 mg vitamina K, 0,4 mg tiamină (vitamina B1), 0,1 mg riboflavină (vitamina B2), 1,1 mg niacină (vitamina B3), 0,4 mg vitamină B6, 0,025 mg folați (vitamina B9) si 0,9 mg acid pantotenic (vitamina B5).
De asemenea, alunele caju conțin minerale: 37 mg calciu, 6,7 mg fier, 292 mg magneziu, 593 mg fosfor, 660 mg potasiu, 12 mg sodiu, 5,8 mg zinc, 2,2 mg cupru, 1,7 mg mangan si 0,2 mg seleniu într-o sută de grame de nuci caju.
Alunele caju conțin doar grăsimi sănătoase, având un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu contribuie la creșterea colesterolului rău. Astfel, într-o sută de grame regăsim: 43,9 g grăsimi, din care 7,5 g grăsimi saturate, 23,8 g grăsimi mononesaturate, 7,8 g grăsimi polinesaturate, 0,1 g acizi grași Omega 3, 7,5 g acizi grași Omega 6 si 23,7 g acizi grași Omega 9.
Beneficiile alunelor caju și introducerea în alimentație
Alunele caju previn afecțiunile cardiace și ale sistemului circulator, fortifică musculatura, protejează vederea, contribuie la prevenția anemiei, previn îmbătrânirea pielii și stimulează producția de colagen și combat acțiunea radicalilor liberi.
În plus, alunele caju protejează sănătatea sistemului nervos, ajutând la relaxare prin conținutul de aminoacid numit triptofan pe care creierul îl transformă ulterior în serotonină.
Contraindicații
Nu se recomandă să se consume alune caju în cazul persoanelor care suferă de: calculi la rinichi, alergii alimentare, hipertensiune, obezitate.
Se recomandă consumul de alune caju în stare crudă, fără sare sau adaosuri de arome.