Arahidele poartă numele științific Arachis hypogaea, dar, popular, acestea sunt cunoscute drept alune de pământ. Arahidele sunt plante leguminoase, erbacee anuale, aparținând familiei Fabaceae. Alunele de pământ sunt originare din America de Sud și au fost aduse în Europa de către exploratorii spanioli. Din Spania au fost exportate în Asia și în Africa, iar în SUA au ajuns odată cu vasele cu sclavi.
Unul dintre motivele pentru care planta producătoare de arahide este specială este legat de rapiditatea creșterii fructelor. Perioada dintre stadiul de sămânţă și faza de recoltare este cuprinsă între 120 și 160 de zile. Florile plantei nu au parfum, sunt de culoare gălbuie și cresc deasupra solului. După ofilire, florile își apleacă tulpina spre sol, iar fructele se formează în pământ.
Înființarea culturii
Solul optim pentru culturile alunelor de pământ trebuie să fie nisipos sau nisipo-argilos. Tocmai de aceea, culturile existente în România sunt în zona Olteniei. Solul trebuie să fie dranat, aerat și cu fertilitate moderată, iar pH-ul cuprins între 5.8 și 6.7.
Pentru a înființa o cultură, sunt recomandate alunele decojite pentru o perioadă de germinare mai scurtă. Unul dintre cei mai importanți factori este rotația de cultură. Specialiștii recomandă ca alunele de pământ să fie cultivate doi ani consecutiv pe același teren, urmând ca locul să fie schimbat. În plus, acestea se pot cultiva și intercalat, cu două sau mai multe culturi în același timp.
Semănarea semințelor este efectuată după ce semințele de decojesc, deși se pot semâna și în coajă, însă germinarea s-ar realiza mai greu. Acest proces trebuie efectuat doar după ce temperatura de la sol este câteva zile la rând peste 15 grade Celsius. Așadar, acestea se seamănă la o adâncime de 5-7cm. În cazul în care condițiile necesare sunt îndeplinite (lumină și căldură), acestea vor răsări între două săptămâni și o lună.
Lucrări de întreținere și germinarea
Lucrările necesare alunelor de pământ sunt irigarea, ierbicidarea în scopul combaterii buruienilor, prașile (mecanizate sau manuale), boilonarea rândurilor de două ori, fertilizarea și combaterea bolilor și dăunătorilor.
Germinarea se va produce în 20, 30 de zile. După încă o lună, arahidele vor face flori și apoi vor avea fructe. Recoltarea se efectuează la 3, 4 luni de zile, cel mai probabil la final de octombrie. Specialiștii recomandă ca recoltarea să înceapă atunci când partea aeriană începe să se usuce și când interiorul păstăii este de culoarea maro închis.