Descoperă

Un fermier care ara câmpul a făcut o descoperire prețioasă pentru arheologi. Ce era inscripționat pe piatra imensă din câmp

Un fermier care ara câmpul a făcut o descoperire prețioasă pentru arheologi. Ce era inscripționat pe piatra imensă din câmp
fermier, piatră

Lennart Larsson, un fermier suedez, a descoperit o piatră atunci când a trecut peste ea cu tractorul. Bărbatul ara câmpul din apropierea fermei sale din Hellerö, aproape de Loftahammar, în sud-estul Suediei. Fermierul și-a pus imediat un semn de întrebare atunci când a văzut mărimea pietrei, având doi metri în lungime și mai mult de un metru în lățime.

Fermierul voia să folosească piatra la construirea unor scări

Lennart Larsson a hotărât să o păstreze, mutând-o la marginea câmpului. Acesta a declarat că s-a gândit că va avea nevoie de ea la un moment dat. Acel moment a venit atunci când bărbatul a dorit să construiască trepte noi pentru o magazie. Surpriza a venit atunci când a întors-o, cu ajutorul unui excavator, și a descoperit câteva inscripții pe piatră.

Spre surprinderea bărbatului, pe piatra imensă erau inscripționate rune, cuvintele spunând: „Gärdar a înălțat această piatră pentru Sigdjärv, tatăl său, soțul lui Ögärd”. Experții Muzeului Västervik au fost contactați imediat, iar aceștia au confirmat că piatra era specială, o piatră veche cu rune.

Un fermier care ara câmpul a făcut o descoperire prețioasă pentru arheologi. Ce era inscripționat pe piatra imensă din câmp
Piatra Rök din Östergötland, Suedia, cu cea mai lungă inscripție rună

Expertul Magnus Källström a descoperit, pe lângă inscripție, o cruce, însemnând că piatra era funerară. Ferma lui Larsson se afla în apropierea cimitirului satului. În plus, experții au putut să aproximeze vechimea pietrei, datorită unui desen, un personaj zoomorfic care își mușcă propria coadă. Observând stilul rotunjit al animalului, experții au descoperit că piatra a fost inscripționată în prima jumătate a secolului al XI-lea.

Tradiția pietrelor cu rune în Suedia

Piatra găsită de fermier este foarte importantă pentru istorici. Cuvintele inscripționate povestesc despre trei generații ale unui familii înstărite. În plus, pentru cercetările lingvistice, apariția numelui feminin Ögärd este și mai surprinzătoare, Ögärd fiind un nume pe care nu l-au mai descoperit până atunci.

Tradiția pietrelor cu rune este foarte importantă în Suedia, astfel de pietre fiind regăsite chiar și în Irlanda. Tradiția s-a pierdut atunci când Regatul Suedez a crescut și când majoritatea populației a devenit creștină. Una dintre cele mai cunoscute pietre cu rune se numește piatra Rök, din Östergötland. Inscripția rună care cuprinde 760 de caractere este considerată cea mai lungă existentă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă