Carnea de porc este, fără îndoială, preferata românilor atunci când vine vorba despre masa de Crăciun. Majoritatea preparatelor tradiționale au ca ingredient principal carnea de porc, așadar este de neînlocuit în această perioadă.
Chiar dacă majoritatea românilor aleg să nu mai crească porc în curte, pe piață se găsesc nenumărate locuri de unde se poate cumpăra carne de porc. Totuși, specialiștii avertizează că nu toți comercianții oferă carne sănătoasă și proaspătă.
Aceștia susțin că există situații în care carnea bolnavă nu era eliminată, ci pusă la vânzare. În plus, există multe produse procesate care pot afecta foarte tare sănătatea consumatorilor.
Cum să alegi carnea proaspătă de porc
Pentru început, este foarte important să nu achiziționați carne din zone suspecte care nu sunt autorizate sau amenajate corespunzător. Una dintre aceste situații de evitat este cumpărarea cărnii de la „portbagajele mașinilor”.
Aceste bucăți de carne pot fi învechite și ținute în condiții insalubre. În plus, poate fi vorba despre carne a cărei trichină nu a fost testată, riscând să îmbolnăviți toată familia.
Așadar, carnea de porc se poate cumpăra din magazine, măcelării și piețe special amenajate pentru vânzarea de produse animale, având grijă să identificați ștampila sanitar-veterinară pe pachet.
Dezvăluirea revoltătoare a unui măcelar înainte de Sărbători: „Când vedem cancer în carnea de porc…”
Barbatul, care practica meseria aceasta de 30 de ani, a povestit ce se intampla cu carnea bolnava, la propriu, a unui animal.
Acesta a precizat ca atunci cand exista cancer in carnea de porc, aceasta nu este aruncata la gunoi, ci este de vanduta, mai departe clientilor.
Bucățile de carne de porc trebuie să aibă o culoare trandafirie, să fie tari și cu fibre dense și să nu se lipească de degete. Culoarea depinde și de vârsta animalului, fiind mai deschisă dacă porcul a fost tânăr.
În cazul în care aveți nevoie de bucăți de grăsime, pentru a face jumări, de exemplu, atunci grăsimea trebuie să aibă culoarea albă sau roz-alb și să lase degetele ușor unsuroase după atingere.
Dacă atunci când ați apăsat carnea cu degetele, revine rapid la forma inițială, atunci este proaspătă. De asemenea, carnea de porc care are goluri în compoziție, cu acumulări de grăsime sau apă sub membrană, nu este deloc recomandată.
Nu achiziționați carne de porc ambalată dacă ambalajul acesteia prezintă rupturi. În plus, aceasta trebuie depozitată cât mai repede în frigider, așa că asigurați-vă că v-ați făcut toate cumpărăturile înainte.
Prețul cărnii de porc a explodat înainte de Crăciun
Deși micii crescători de porcine scad prețul porcilor vânduți în viu pentru a se asigura că nu rămân cu marfa nevândută, în marile magazine prețul cărnii de porc, de cele mai multe ori importată, a explodat în luna decembrie.
În viu, kilogramul de carne de porc se vinde cu sume cuprinse între 10 și 17 lei pe kilogram, însă, în unele regiuni, carnea de porc s-a scumpit cu un procent de 25% – adică 3 lei pe kilogram.
Deși bucățile de carne gata tranșate, găsite pe rafturile magazinelor sunt mult mai ușor de manevrat, unii români preferă gustul de porc proaspăt, așa că aleg să cumpere porci în viu.
Totuși, din cauza scumpirilor, aceștia au ajuns să cumpere doar jumătate de porc, fiind o diferență totală de 400 de lei pentru un porc de 100 de kilograme față de anul trecut.