Știri Agricole

Prețul gazelor naturale a explodat pe Bursa Română de Mărfuri

Prețul gazelor naturale a explodat pe Bursa Română de Mărfuri
Prețul gazelor naturale a explodat pe Bursa Română de Mărfuri

În plină luna decembrie, cu temperaturi tot mai scăzute, inclusiv ziua, și cu spaima că vom avea de plătit facturi uriașe, prețul gazelor naturale a explodat pe Bursa Română de Mărfuri.

Au fost creșteri și de 7-10% într-o singură zi, din această săptămână.

Deși facturile consumatorilor sunt plafonate în această iarnă, o parte din industrie va suportă scumpirile, care se vor reflectă, și în prețuri. De altfel, gazul s-a scumpit în toată Europa, și pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. În plus, sunt îngrijorări serioase la nivel european, că gazul din depozite, nu va ajunge, pentru a trece cu bine, peste iarnă. Autoritățile de la noi ne liniștesc, și susțin că avem rezerve.

De la începutul săptămânii, prețul gazelor tranzacționate la Bursă Română de Mărfuri a crescut brusc, pe toate tipurile de contracte.

Cel cu livrare luna viitoare, de pildă, în ianuarie 2022 se tranzacționa, luni, cu 490 de lei, marți a ajuns la 510 lei, iar miercuri era deja 549 de lei. Asta înseamnă o creștere de aproximativ 7%, într-o singură zi, adică un plus de aproape 40 de lei. Iar joi, deși a coborât ușor, prețul e aproape la fel de mare că ieri.

Creșterea de preț reflectă ce se întâmplă în restul Europei. Cum prognozele meteo arată că o să fie tot mai frig în următoarea perioada, este anticipată și o creștere a consumului de gaze. Tensiuni sunt și din cauza anunțului că gazoductul NordStream 2 ar putea fi închis.

Aura Sarabus, jurnalist specialist în piețe de energie, ICIS Londra: “Piața în momentul de față este panicată că nu sunt gaze și orice declarație politică, orice problemă în piață poate să influențeze mersul prețurilor. Dacă vă uitați pe statisticile europene veți vedea că majoritatea depozitelor sunt la un nivel de umplere mult mult scăzut față de alți ani și acum bineînțeles că au început să se golească”.

Mihnea Catuti, specialist energie EPG: “În cazul în care se creează acest deficit de importuri există niște griji legitime dacă producătorii naționali ar putea să își crească producția de gaze naturale ca să țină pasul cu cererea de consum. Nu e un motiv de grijă sau de panică pentru consumatorii finali din România, pentru că primii și principalii afectați de un deficit de importuri de gaze naturale vor fi consumatorii industriali”.

Depozitele României sunt pline doar în proporție de 65%. Suficient cât să trecem cu bine iarna, spun reprezentanții Ministerului Energiei, mai ales că importăm cel mult 20% din cât consumăm.

Dan Drăgan, secretar de stat Ministerul Energiei: “În acest moment, nu avem o presiune pentru acoperirea consumului intern de gaze. Ne ajunge să trecem iarnă pentru că și coroborat cu partea de extragere, extracție zilnic de către cei doi mari producători din România, și cu ceilalți mici, și cu partea de import ne ajută să acoperim consumul zilnic de gaze”.

O șansă uriașă pentru România ar fi depozitele de gaze din Marea Neagră. OMW Petrom ar urmă să le exploateze, însă așteaptă modificarea legii offshore. Investiția totală s-ar ridica la 2 miliarde de euro, iar din perimetrul respectiv ar putea fi extrase gaze care ar asigura consumul României pe 10 ani.

Ar fi nevoie de investiții și pentru a acoperi cererea tot mai mare de energie electrică.

Dacă nu vom înlocui la un moment dat aceste capacități, putem să ne pregătim să și stingem lumina în anumite situații. Ne aflăm în al 13-lea ceas, nu al 12-lea, din punct de vedere al capacităților de producție, în sensul în care suntem într-un punct în care românia a devenit din exportator importator, ceea ce ridică anumite probleme din punctul de vedere al consumului în anumite perioade.

Dar sunt necesare investiții și pentru a face trecerea la energie verde, așa cum ne-am angajat în fața Comisiei Europene.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.