Descoperă

Preț carne iarna 2021-2022. Cât ajunge să coste carnea de porc până la Crăciun

Preț carne iarna 2021-2022. Cât ajunge să coste carnea de porc până la Crăciun
Preț carne iarna 2021-2022. Cât ajunge să coste carnea de porc până la Crăciun

În 2021, prețul cărnii de porc este mult mai mare față de anii trecuți, în special din cauza numărului mare de animale infectate cu pesta porcină. Specialiștii susțin că producția în România a scăzut foarte mult.

Prețul cărnii de porc depinde de mai mulți factori

Pesta porcină a afectat un număr mare de producători, în întreaga Europă. Conform specialiștilor, prețul pentru carnea de porc depinde atât de modificările celui mai mare importator, China, dar și de numărul mare de ferme din Germania care se confruntă cu pesta porcină.

”A fost oarece șoc intrarea pestei porcine africane în Germania. Nu a tulburat foarte tare apele pentru că cota Germaniei a fost preluată de Spania, iar aceasta a crescut fantastic în direcția aceasta. Lucrurile păreau a fi în regulă. Europa exportă porc. Prețurile se raportează la bursa germană. Lumea se întreabă dacă este în regulă.

De aproximativ 2 luni de zile China nu a mai cumpărat porc din Europa, din cauze interne, pestă multă la ei. Au început să taie mult sub greutate, de la 75 de kilograme până la porci obezi, lăsați intenționat să ajungă foarte grei, pentru că era prețul foarte bun. Prețul în China a scăzut fără să mai importe, nota bene, cu peste 50%, asta la ei ca la ei.

La noi lucrurile au luat o turnură foarte ciudată. Aici intervin pariorii pentru că avem foarte multă carne ce nu se mai exporta și o piață inelastică pentru că nu s-a simțit foarte tare în preț. Ar fi trebuit să fie doborâte prețurile”, a susținut în iulie 2021 Sorin Lupașcu, membru în Consiliul Director al APCPR, pentru Agrointel.ro.

În perioada verii, prețul cărnii de porc la poarta fermei în România a fost cel mai scăzut din lume, însă prețurile au crescut foarte rapid, cu un procent de 25%.

Preț carne iarna 2021-2022. Cât ajunge să coste carnea de porc până la Crăciun

Conform sursei citate, singura țară care a reușit să rămână organizată în contextul pestei porcine a fost Spania care a reușit să exporte în continuare o cantitate mare de carne de porc.

Care este prețul cărnii de porc în prezent

Prețul cărnii de porc în viu oferit de crescători este, în acest moment, cuprins între 10 și 17 lei pe kilogram. Unii crescători preferă să scadă prețul foarte mult pentru a se asigura că își vând marfa.

În supermarketuri, prețul pentru carnea de porc diferă. Spre exemplu, la Kaufland, prețul pe kilogram pentru pulpa de porc este de 12,99 lei, iar ceafa de porc, fără os este la prețul de 14,99 lei, redus de la 25,99 lei.

În Auchan, ceafa de porc fără os este la prețul de 23,95 de lei pe kilogram, iar pulpa de porc este la prețul de 12,90 lei pe kilogram. Prețul cotletului de porc fără os este de 23,95 de lei pe kilogram.

În 2021, fermele din România au asigurat doar 30% din cererea de carne de porc, cu jumătate mai puțin din procentajul acoperit de crescătorii autohtoni înainte de aparția pestei porcine.

Conform statisticilor, în anul 2020 s-au sacrificat 3,7 milioane de porci, iar, în 2019, s-au sacrificat 4,2 milioane de porci.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă