Descoperă

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină. Primul lucru pe care trebuie să îl facă fermierul

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină. Primul lucru pe care trebuie să îl facă fermierul
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină. Primul lucru pe care trebuie să îl facă fermierul

Pesta porcină africană a afectat mii de porcine în aproape toate județele României. Boala este foarte gravă, în special din cauza faptului că nu se poate trata, nu se poate preveni printr-un vaccin, iar animalele infectate nu supraviețuiesc.

Simptomele pestei porcine africane

Deși boala nu se transmite la om, este important să cunoaștem primele semne ale bolii pentru a ne asigura că pesta porcină africană nu se împrăștie și la alte porcine din zonă.

Primele semne ale bolii sunt foarte greu de observat. Adevăratele simptome apar atunci când boala este deja în formă acută sau preacută. Unul dintre primele semne ale bolii este decesul subit al unui porc.

În acest caz, crescătorul trebuie să aibă foarte mare grijă atunci când manevrează porcii rămași în viață, și să anunțe medicul veterinar și autoritățile sanitar-veterinare.

Un alt simptom al bolii este febra ridicată, de 40-42 de grade Celsius. La animalele cu pielea deschisă, în special, se pot observa și înroșiri ale pielii, în zona urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului.

De asemenea, porcii care își pierd pofta de mâncare și care devin apatici sunt suspecți de pesta porcină africană. Înainte cu o zi sau două de deces, porcii își pierd și coordonarea motrică. În plus, animalele afectate prezintă stări de vomă și diaree, dar și scurgeri ale ochilor.

Pesta porcină africană afectează atât masculii cât și femelele, în mod egal, iar vârsta nu este un factor decisiv. Animalele afectate nu trăiesc mai mult de 20 de zile de la îmbolnăvire.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină. Primul lucru pe care trebuie să îl facă fermierul

Cum trebuie să acționeze crescătorul

Pesta porcină africană se poate transmite direct, în urma contactului cu alte animale infectate, sau indirect, prin carnea infectată, căpușe din genul Ornithodoros sau ustensile și haine care nu au fost dezinfectate.

În cazul în care observați unul dintre simptomele de mai sus, în primul rând, nu trebuie să sacrificați porcul pentru a păstra carnea. Chiar dacă animalul va muri, virusul va supraviețui, atât la fierbere, cât și la congelator.

Astfel, porcii noi vor fi și ei infectați de virus, atunci când veți folosi carnea. Dacă ați observat vreunul dintre semnele menționate, ar fi indicat să chemați medicul veterinar pentru a confirma apariția pestei sau pentru a stabili cauza exactă a acestora.

De asemenea, trebuie să anunțați autoritățile responsabile. Animalele suspecte sau confirmate cu pestă porcină africană vor fi sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat.

Metode de prevenție: 

Specialiștii recomandă să nu intrați în adăposturile animalelor cu haine de stradă, fiind interzis prin lege să folosiți încălțăminte care nu a fost dezinfectată. Cotețul trebuie să fie îngrădit pentru a nu permite animalelor sălbatice să intre în contact porcii domestici.

Nu cumpărați porci care nu sunt identificați și care nu au certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Nu hrăniți animalele cu iarbă de pe câmp sau cu resturi de carne de porc.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă