Deși varza de Bruxelles este o legumă mai puțin preferată în România, în ultimii ani, a început să aibă din ce în ce mai mult succes. Mirosul neplăcut al acesteia nu este la fel de important ca multitudinea de beneficii pe care o aduce organismului. În plus, varza de Bruxelles poate rezista temperaturilor scăzute din perioada sezonului rece, fiind o cultură ușor de întreținut din acest punct de vedere.
Varza de Bruxelles se consumă în perioada toamnei și a primăverii, folosindu-se doar partea regăsită la baza plantelor mature. În plus, gustul este destul de bun, în ciuda mirosului neplăcut inițial, iar dozele mari de vitamine și minerale atrag din ce în ce mai mulți consumatori.
Factori de mediu – Varza de Bruxelles
Pentru a se dezvolta în mod corespunzător, cultura de varză de Bruxelles are nevoie de temperaturi cuprinse între 15 și 18 grade, referindu-ne la verzișoarele care sunt, de fapt, consumabile. Acestea nu reacționează bine la temperaturile foarte crescute din perioada verii.
În stadiul de răsad, varza de Bruxelles are nevoie de foarte multă lumină, iar, după plantare, solul trebuie să fie în permanență umed pentru ca planta să se dezvolte în mod corespunzător. Astfel, în cazul unei perioade secetoase, varza de Bruxelles trebuie udată zilnic, ideal printr-o stație de picurare.
Solul optim este cel fertil, bine drenat, așa că un sol compact nu este deloc recomandat pentru plantarea acestei legume, afectând rădăcinile.
Pregătirea terenului
Pentru a pregăti solul înainte de plantare, specialiștii recomandă fertilizarea cu gunoi de grajd în cazul unei culturi bio, sau cu îngrășăminte chimice în caz contrar. Aceste activități se fac în perioada toamnei, urmând să se lucreze solul la 30 de centimetri. Ca substrat se folosește turba, iar pentru plantare, se folosesc răsadurile. Dacă plantarea se face pe câmp, atunci acestea trebuie să aibă în jur de 15 centimetri înălțime.
Verzei de Bruxelles îi place spațiul, așa că răsadurile trebuie plantate la jumătate de metru între ele, cu 70 de centimetri spațiu între rânduri. În plus, frunzele de la baza plantei trebuie să atingă solul atunci când răsadurile se vor pune în pământ.
Recoltarea verzei de Bruxelles
Verzișoarele se recoltează atunci când mugurii sunt tari, compacți și sunt de un verde intens, în special după un îngheț. În acest caz, varza va avea un gust deosebit. Aceasta se poate recolta la aproximativ o sută de zile de la plantare. Recolta de toamnă este mai bună decât cea din vară, iar varza poate fi depozitată timp de cinci săptămâni, într-un spațiu cu un grad mare de umiditate și cu o temperatură de 0 grade Celsius.
Boli și dăunători
Pentru o recoltă optimă, solul pe care este plantată varza de Bruxelles trebuie să fie în permanență afânat. De asemenea, se recomandă utilizarea fungicidelor și insecticidelor.