APIA

Cererile de ajutor APIA pentru apicultori au termenul limită până la 1 septembrie

Cererile de ajutor APIA pentru apicultori au termenul limită până la 1 septembrie
APIA, apicultori, cerere de ajutor

Apicultorii care au depus cerea pentru Programul Național Apicol (PNA), mai au la dispoziție până la 1 septembrie, inclusiv, să depună actele doveditoare pentru a fi, mai apoi, prezentate la APIA.

Termenul a fost prelungit, prin hotărâre de Guvern, de la 31 iulie, la 1 septembrie, inclusiv, pentru a permite apicultorilor să depună dosarul.

Sumele alocate pentru cererile de ajutor APIA

Programul Naţional Apicol 2020-2022 a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern pe 30 aprilie, iar suma acreditată pentru perioada 2020-2022 este de 150.628 mii lei.

Dintre aceștia, 75.314 mii lei reprezintă ajutorul Uniunii Europene la programele apicole românești. Restul sumei este alocată din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

PNA a alocat 50.210 lei pentru anul 2020, 50.232 lei pentru anul următor și 50.186 lei pentru anul 2022.

În plus, s-a fixat asistență tehnică pentru apicultori, consultanță de specialitate, măsuri de promovare a apiculturii și produselor apicole.

Cescătorii de albine mai pot beneficia de cursuri de perfecționare în domeniu și echipamente de specialitate.

De ce documente au nevoie apicultorii

Apicultorii pot depune o copie a cărții de identitate a remorcii apicole dacă doresc să se înscrie în activitatea de Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorci şi mijloace de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral.

Dacă doresc să se înscrie în demersul legat de Efectuarea analizelor fizico-chimice și/sau pentru reziduuri care să ateste calitatea mierii, apicultorii pot depune copia buletinului de de analize fizicochimice/ reziduuri.

Programul Național Apicol 2020-2022 are ca scop îmbunătățire calității produselor, creșterea numărului de familii de albine și revizuirea indicilor de producție.

Apicultorii interesați mai au două zile la dispoziție pentru a prezenta documentele la APIA.

MADR, spijin pentru crescătorii de albine

De asemenea, în ședința de Guvern din 27 august 2020, s-a adoptat o nouă hotărâre, cu privire la schema „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol”.

Ținta acestei scheme este compensarea sectorului apicol pentru daunele cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile, de către MADR.

Suma totală a schemei de ajutor este de 49.948.500 lei, cu o împărțire de 25 de lei pe familia de albine.

Pentru a beneficia de acest ajutor, apicultorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. În primul rând, familia de albine trebuie să fi fost înscrisă în baza apicolă națională de date la data de 1 martie 2020.

În al doilea rând, familia de albine trebuie să fie înregistrată și autorizată de direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.

Apicultorii înscriși își vor primi banii până la data de 31 decembrie 2020.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in APIA