Descoperă

Cât timp se poartă mărțișorul și ce se face cu el apoi

Cât timp se poartă mărțișorul și ce se face cu el apoi
Cât timp se poartă mărțișorul și ce se face cu el apoi

Tradiția mărțișorului a suferit multe schimbări de-a lungul anilor, însă, în fiecare început de martie, româncele își pun șnurul alb și roșu în piept, sperând la un an cât mai bun. Luna martie, prima lună a primăverii, simbolizează renașterea, întoarcerea naturii și începerea unui nou an agrar.

Mărțișorul este și el un simbol străvechi, reprezentat îndeosebi de șnurul format din firul alb și firul roșu, mai nou atașat de un obiect care poate reprezenta o potcoavă, un trifoi cu patru foi și altele. În trecut, mărțișorul era atașat de mâinile sau gâturile copiilor, în speranța de a avea noroc tot anul și de a fi „sănătoşi şi curaţi ca argintul la începutul primăverii”. În prezent, acesta este purtat la piept de către femei și a fost transformat într-o variantă modernă, un accesoriu asemenea unei broșe care înfrumusețează o ținută.

Ce simbolizează șnurul alb cu roșu?

Cele două șnururi simbolizează îmbinarea dintre iarnă și primăvară, adică perioada de la începutul lunii martie, perioadă cu mare însemnătate în tradițiile românești. Legende precum celei ale Babei Dochia, ale Dragobetelui, ale mărțișorului și Mucenicilor sunt stâns legate de lupta dintre bine și rău, lumină și întuneric, ger și căldură.

Astfel, șnurul alb reprezintă puritatea, lumina, iar cel roșu reprezintă sângele, așadar viața și tinerețea. Cele două culori se întrepătrund în speranța unui an sănătos, plin de noroc, cu productivitate și suflet liber.

Cât timp se poartă mărțișorul?

În funcție de anumite zone ale țării, perioada în care se poartă mărțițorul diferă. În general, acesta este purtat de femei timp de 9 zile. În alte zone, mărțișorul se poartă până înfloresc pomii sau bujorii (ceea ce poate însemna deja până în aprilie-mai), până se aude cucul cântând, până ce vin berzele sau rândunelele. Legenda mărțișorului vorbește despre Baba Dochia care a înghețat pe Ceahlău după ce a scăpat de cele 9 cojoace, acesta fiind motivul pentru care mărțișorul se poartă timp de 9 zile.

Un alt motiv al celor 9 zile ar fi reprezentarea celor 9 babe de martie. În fiecare zi a perioadei 1-9 martie, fiecare persoană are o babă, aleasă ori în funcție de ziua nașterii, ori la întâmplare.

Conform tradiției, șnurul alb și roșu nu se aruncă. Având credința că poartă câteva dintre proprietățile persoanei care l-a purtat, șnurul, de cele mai multe ori, se agață de creanga unui copac înflorit sau de o floare. Acest proces era, în trecut, ritualic.

Pomul sau floarea transmitea, la rândul ei, proprietăți fizice sau psihice celei care a legat mărțișorul. În cazul unei flori, de cele mai multe ori un trandafir de grădină, persoana avea să fie “roşie în obrăjori”, asemenea florii. În cazul unui copac, urma să aibă noroc.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă