Descoperă

Cum se aleg babele de martie și ce spune ziua aleasă despre tine

Cum se aleg babele de martie și ce spune ziua aleasă despre tine
babe, martie, tradiții

Superstiția babelor este una cu rădăcini vechi în cultura românească, provenind de la romani. Între ziua de 1 și 9 martie, oamenii fie își pot alege o babă, alegând o zi din această perioadă, fie o calculează în funcție de ziua de naștere. Vremea din ziua respectivă reprezintă, conform legendei, fie comportamentul persoanei cu baba respectivă, fie felul în care îi va merge în acel an.

Cum se alege baba de martie

În cazul în care vrei să afli care este baba ta în funcție de ziua de naștere, procedeul este foarte simplu. Dacă ziua de naștere este cuprinsă între 1 și 9, atunci aceea va fi baba ta (ex. dacă ești născut/ă pe 5 ianuarie, atunci baba ta va fi pe 5). Dacă ziua de naștere este formată din două cifre, atunci acestea se adună, iar rezultatul va fi baba ta (ex. dacă ziua de naștere este pe 27 decembrie, atunci se calculează 2 + 7, iar rezultatul va fi 9).

Această tradiție își are rădăcinile de pe vremea Babei Dochia. Unele legende susțin că aceasta era, de fapt, o tânără frumoasă, fiica lui Decebal. Se spune că Baba Dochia si-a luat numele de la Sfânta Mucenita Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie. De asemenea, toate poveștile legate de Baba Dochia au un lucru în comun: vremea schimbătoare a lunii martie, bătălia dintre iarnă și primăvară, dintre îngheț și căldură, soare și întuneric.

Cum se aleg babele de martie și ce spune ziua aleasă despre tine

În plus, la data de 1 martie începea noul an în calendarul roman, iar povestea Babei Dochia care a urcat pe munte timp de 9 zile pentru a muri întru renaștere a conturat, împreună cu ceilalți factori, o tradiție importantă pentru români.

Ce spune baba ta despre tine?

În trecut, în special în zonele rurale, femeile își câștigau autoritatea printr-un comportament nu tocmai de apreciat. Astfel, baba fiecărei persoane nu întruchipează o femeie bătrână, ci un anumit comportament. Prin acest comportament, comparat adesea cu vremea de afară, extrem de instabilă și capricioasă în primele zile ale lunii martie, celelalte femei știau cu cine au de-a face.

Așa s-a format superstiția conform căreia dacă vremea este urâtă în ziua babei tale, nici comportamentul nu e prea frumos. Dacă, din contră, ziua este călduroasă și însorită, atunci inima ți-e plină de iubire și compasiune. Conform altor variante tradiționale, vremea din ziua babei prevestește cum va fi anul acela pentru persoana respectivă, nicidecum comportamentul.

Obiceiuri și superstiții

În unele zone ale țării, femeile alocă multă importanță acestei perioade, fiind momentul în care poartă mărțișoare. În ziua de 1 martie, acestea nu spală, nu calcă, nu cos, în semn de respect pentru Baba Dochia despre care se spune că nu își avea la inimă nici nora, nici fiica vitregă și că poate aduce gerul înapoi chiar dacă oficial iarna s-a terminat.

Ziua de 9 martie are o mare însemnătate religioasă, fiind prăznuiți mucenicii, însă reprezină și trecerea dintre iarnă și primăvară. În popor se spune că zăpada care cade după data de 9 martie poartă numele de Zăpada mieilor și are rolul de a înmuia pământul pentru următoarele activități agricole.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă