Descoperă

Calendar ortodox martie 2021

Calendar ortodox martie 2021
Calendar ortodox martie 2021

Luna martie are 31 de zile, iar creștinii ortodocși de pretutindeni vor ține cont de trei mari evenimente religioase ale acestei perioade. În primul rând, pe data de 9 martie se prăsnuiesc cei 40 de mucenici care și-au dat viața pentru credința creștină. Un alt eveniment religios important este începutul postului Paștelui, cel mai lung post ortodox. Cel de-al treilea eveniment este sărbătorea Buna vestire.

Cei 40 de mucenici

Pe data de 9 martie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici, soldații din Sevastia care au refuzat să se închine idolilor, în anul 320, la cererea guvernatorului Agricolae. Cei 40 de soldați au fost închiși în temniță timp de 8 zile, iar apoi obligați să intre într-un râu înghețat. Ca prin minune, apa râului s-a încălzit, iar aceștia n-au murit. Guvernatorul a decis, atunci, să le sfărâme picioarele și să îi ardă.

Conform tradiției populare, în ziua de 9 martie gospodinele pregătesc mucenici sau sfințișori, preparate delicioase din aluat fraged. În funcție de zona țării, mucenici pot fi pregătiți cu zeamă sau în formă de colaci.

Pe 15 martie începe postul Paștelui

În data de 15 martie începe postul Sfintelor Paști, cel mai lung și mai important post din religia ortodoxă. Postul Mare durează 40 de zile, așadar în perioada 15 martie – 1 mai.

Buna Vestire

Zilele de Dumnică vor cădea, în luna martie a acestui an, în dățile de 7, 14, 21 și 28 martie. În afara acestor dăți, în luna martie mai este o singură sărbătoare cu cruce roșie, aceea a Bunei Vestiri, în data de 25 martie.

Buna Vestire sărbătorește, în religia ortodoxă, momentul în care Arhanghelul Gavril îi spune Fecioarei Maria că îi va da naștere lui Iisus. Fecioara Maria este chemată să-l zămislească pe Mântuitor, iar prin acceptul acesteia devine Născătoare de Dumnezeu. Buna Vestire este prima sărbătoare dintre cele ale Fecioarei Maria documentată și confirmată.

Ziua de 25 martie mai poartă, în popor, numele de Ziua Cucului, fiind prima zi în care cucul începe să cânte, vestind venirea primăverii. Fetele puneau craca pe care a cântat cucul în scăldătoare pentru a face flăcăii să nu le evite.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă