Descoperă

Carne de miel – beneficii, calorii și contraindicații

Carne de miel - beneficii, calorii și contraindicații
Carne de miel - beneficii, calorii și contraindicații

Tradiția românească presupune ca, în fiecare an, în ziua de Paște, oamenii să consume carne de miel. Sacrificarea mieilor are și o puternică însemnătate religioasă, motiv pentru care carnea de miel este nelipsită de pe mesele românilor, în special în perioada Paștelui.

Ce beneficii și compoziție nutrițională are carnea de miel?

Fiind un tip de carne roșie, carnea de miel este foarte bogată în proteine de înaltă calitate, dar și în minerale, inclusiv fier, zinc, calciu, seleniu, potasiu, cupru și magneziu, precum și diverse de vitamine B. Consumată cu moderație, carnea de miel aduce un aport bun proteic, adică 28 de grame de proteine la 100 de grame de carne, furnizând și 2/3 din aportul de grăsimi saturate.

Carnea de miel conține atât grăsimi saturate, cât și grăsimi nesaturate, iar 100 de grame de carne conține peste 330 de calorii.

Totuși, fiind vorba despre o proteină completă, conținând toți cei nouă aminoacizi de care oamenii au nevoie, carnea de miel ajută la menținerea masei musculare, în special la persoanele mai în vârstă. Specialiștii recomandă consumul regulat al cărnii de miel doar în condițiile unui stil de viață sănătos, alături de un program riguros de sport.

Carnea de miel conține aminoacidul beta-alanină, aminoacid cu ajutorul căreia se produce carnosină, o substanță necesară funcției musculare. Acest amnioacid se mai regăsește și în carnea de vită și de porc. Nivelul potrivit de carnosină din organism reduce senzația de oboseală și redă energia.

Carne de miel - beneficii, calorii și contraindicații

Datorită conținutului de acizi grași omega-3, carnea de miel luptă împotriva aspectului îmbătrânit al pielii, reducând ridurile și petele cauzate de vârsta înaintată. În plus, cantiatea de fier din carnea de miel ajută la lupta împotriva anemiei, crescând numărul de globule roșii.

Aportul de zinc este foarte important, iar o singură porție de cerne de miel miel oferă 30% din necesarul zilnic, ajutând la întărirea sistemului imunitar. Alături de zinc, conținutul de fosfor și seleniu ajută la densitatea minerală osoasă.

Cum se alege carnea de miel?

Spcialiștii sfătuiesc persoanele care cumpără animalul în viu, să aleagă mieii care cântăresc în jur de 14 kilograme. Un miel mai mic poate avea o cantitate prea mare de proteine de tip colagenic, însemnând că este mai greu digerabil.

De asemenea, specialiștii recomandă ca preparatele din carne de miel să nu fie prăjite, ci gătite la cuptor sau la abur, alături de legume. Carnea de miel nu trebuie combinată cu niciun carbohidrat, adică orez, cartofi, pâine, paste sau mămăligă. Alături de carnea de miel se gătesc legume, iar cele mai potrivite condimente sunt cele amare, asemenea rozmarinului sau salviei, datorită faptului că pot stimula secreția bilei.

Contraindicații

Din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, carnea de miel, consumată excesiv, poate crește nivelul colesterolului seric. Astfel, bolile de inimă, hipertensiune arterială și diabetul pot fi afecțiuni amenințătoare pentru consumatori.

Persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului, rinichilor sau pancreasului trebuie să consume carne de miel în cantități limitate. De asemenea, se recomandă credincioșilor care au ținut postul Paștelui să consume carne de miel cu moderație, în special în prima zi după terminarea postului.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    1 Comment

    1. Oare cit mai mincam carne de miel rominesc caci acesti Politicieni ar sa spuna ca au capiat miei nostri si ne aduce carne infectata si tinuta prin congelatoare 40-50 ani si o aduce la Romini caci noi sintem slugele Eorope mincam toate ramasitile lor, Politicieni nea dus in situatia asta Animalele noastre le omoara si noi mincam carnea lor infectata RUSINE –RUSINE sa le fie

    Comments are closed.

    More in Descoperă