Fermierii crescători de miei se pregătesc deja pentru a pune în vânzare miei pentru Paște. Cei mai buni miei pentru Paștele anului 2021 care va fi pe data de 2 mai, se vor naște în februarie. Anul trecut, prețul cărnii de miel a fost de 20, 25 de lei pe kilogram, însă anul acesta fermierii vor scumpi produsul.
Carnea de miel se scumpește în 2021
Din cauza scumpirii furajelor, fermierii crescători de miei sunt obligați să crească și prețurile. Astfel, carnea de miel va ajunge la un preț cuprins între 30 și 35 de lei pe kilogram, din cauza scumpirii porumbului. Deși ciobanii nu se plâng de lipsa mieilor, întreținerea acestora este problema, furajele devenind din ce în ce mai scumpe.
Un oier sibian a declarat în cadrul unui reportaj al presei locale că prețul pentru carnea de miel în carcasă va ajunge la 30 de lei:
”Nouă ne-au fătat oile la începutul lui noiembrie, iar o parte din miei au fost deja sacrificați de sărbători. Nu o să ținem mieii să se facă foarte mari până de Paște. În unele părți, crescătorii îi țin și se fac și de 30-35 de kilograme, dar cine ți-l mai cumpără?
Anul acesta, prețul la carnea de miel va fi cam 30-35 de lei pe kilogram, în carcasă, pentru că toate s-au scumpit, porumbul s-a scumpit, anul trecut a fost 50-55 de bani, iar acum este un leu. Deci, cheltuielile s-au dublat și dacă anul trecut carnea de miel s-a dat cu 25 lei per kilogram, anul ăsta mai punem 5 lei la kilogram și dăm cu 30 lei kilogramul de carne de miel, în carcasă.
Dacă nu vindem cu 30 lei per kilogram suntem în gaură”, a comunicat oierul pentru sursa citată.
Tradiția sacrificării mielului de Paște are o însemnătate specială
De cele mai multe ori, oamenii s-au obișnuit atât de tare cu anumite tradiții specifice zonei din care provin încât nici nu-și mai amintesc simbolul tradiției respective. Sacrificarea mielului de Paște datează ca obicei din secolul VII, însă mielul a reprezentat un simbol creștin încă de la început.
Mielul sacrificat simbolizează sacrificiul pe care Iisus Hristos l-a făcut pentru creștini. Astfel, mielul fără de păcat se lasă sacrificat, asemenea Mântuitorului.
In Statele Unite NU se vinde miel, animal tanar, doar din ala de 30 de kg sau mai mult dar si atunci pretul este scump cam in jur de 20 de dolari/kg la partile cu oase, coteletele sint ultra scumpe la 50-60 de dolari/kg, iar jambonul sau gigot-ul ceva mai ieftin cu sau fara os. Nimeni nu cumpara unu intreg doar orthodoxii din magazinul arabilor, ca ei vand atunci cel mai mult la comanda sa nu ramana fara carne consumatorii. Branza Telemea si cascaval Maghiar se mai vinde langa miel la „pachet” ca acolo se cumpara cel mai avantajos si inca multe produse de sezon din Romania, se si angajeaza cineva care vorbeste romaneste! Este si Kosher sau Halal, care cum vrea, ca tot din Australia vine ca si cel taiat normal.
Păi , vindeți-i în SUA şi vă umpleți de dolari ! Dacă ar fi fost consevate instalațiile de frig ale abatoarelor , strategic , ați fi avut posibilitatea să-i sacrificați în momentul optim şi să-i vindeți tot timpul anului , la preț competitiv şi convenabil pentru cumpărător . Acum , deh ! Poate vă mai gândiți şi la viitor !