Sfântul Ioan Botezatorul a început să predice înaintea lui Iisus, aducând la cunoștință oamenilor că trebuie să se pregătească pentru venirea Mântuitorului. Sfântul Ioan Botezătorul a început să boteze oamenii în Iordan având calități oratorice deosebite care i-au adus mulți adepți și ucenici.
În ziua de 7 ianuarie, sărbătorim Sfântul Ioan, după ziua de Bobotează, în care a fost botezat Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani. Ziua de sărbătoare mai este denumită și „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Ziua Veseliei de Sfântul Ioan Botezătorul
Tradiția populară ne învață că astăzi este o zi a bucuriei, a veseliei și că fiecare om trebuie să se veselească. Cei care nu se veselesc astăzi vor fi triști tot restul anului. Pentru a avea un an cât mai bun, obiceiul spune că trebuie măcar să zâmbești, dacă nu să râzi. Prin veselie, necazurile ne vor ocoli tot anul, iar cei care sărbătoresc în această zi vor avea o gospodărie ferită de ghinion, de foc şi animalele – de fiarele sălbatice
Obiceiul “Iordănitul femeilor” este o sărbătoare a femeilor. Acestea se stâng în casa gazdei, unde petrec cu mâncare și băutură până în zori, susținând că se “iordănesc”.
O altă tradiție, numită “Iordăneala”, presupune ca mai mulți tineri din sat să stropească cu agheazmă oamenii pe care îi întâlnesc, după ce au ieșit de la slujba de la biserică. Iordăneala este asemănată cu un colind pentru că oamenii stropiți trebuie să răsplătească tinerii flăcăi cu bani, urmând să petreacă în seara respectivă.
Masa Moașei, o tradiție dedicată femeilor
Masa Moașei este o altă tradiție care implică femeile. Moașa satului pregătește o masă și invită toate femeile care au născut sau urmează să nască, dar și pe preoteasa satului sau alte femei importante. Apoi, pe masa moașei, se va pune un colac făcut de ea, o lumânare neaprinsă, frunză de mușcată cu o hârtie lipită cu miere pe ea, pentru ca aceasta să fie dulce ca mierea.
Moașa începe festivitatea prin a închina un pahar de țuică și servind dulceață. Apoi, aprinde lumânarea, rostește rugăciunea Tatăl Nostru și tămâiează invitatele. Moașa primește o atenție de la fiecare invitată. Către final, moașa pune într-o farfurie un picior de gâscă sau altă pasăre, sare, piper și ardei, un pahar de vin, și, întinzând farfuria în mijlocul mesei, strigă «Să fie moașa la primejdie iute ca ardeiul!», închinând în cinstea femeilor.
Udatul Ionilor – un alt motiv de sărbătoare
Pentru oamenii din Bucovina care poartă numele Sfântului Ion sau alte derivate ale acestuia este mare sărbătoare. Aceștia sunt vizitați de ceilalți oameni din sat care le împodobesc un brad la poartă, urmând să fie primiți în curte unde se petrece cu muzicieni și bucate alese.
Tradiția din Transilvania poartă Ionii și Ioanele pe drumul către râu, alături de toți sătenii, pentru a fi botezați cu scopul purificării.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!
💚sa fim sănătoși și fericiți 🌺