Trucuri și sfaturi

Zeamă bordeleză sau Bordeaux preparare. Cum se folosește corect și ce efecte are asupra oamenilor și animalelor

Zeamă bordeleză sau Bordeaux preparare. Cum se folosește corect și ce efecte are asupra oamenilor și animalelor
soluție, sulfat de cupru,

Zeama bordeleză este o soluție obținută prin combinarea sulfatului de cupru (piatra vânătă) cu hidroxid de calciu (var stins). Costurile mici și faptul că poate fi folosită împotriva multor tipuri de dăunători au făcut zeama bordeleză foarte populară, încă de pe vremea bunicilor noștri.

Zeama bordeleză poate fi utilizată atât în cazul culturilor mari de câmp, cât și a micilor grădini, pentru pomi, legume, căpșuni, flori, gazon sau vița de vie. Factorul eficient al acestui amestec este cuprul, fiind un antifungic foarte bun: inhibă germinarea sporilor ciupercilor responsabile de bolile fungice. În plus, cuprul are și o acțiune bacteriostatică.

Zeamă bordeleză – Mod de preparare

Ingrediente necesare:

  • 75 de grame sulfat de cupru (piatră vânătă)
  • 120 grame de var stins (sau 35-40 grame de bulgăre de var)
  • 10 litri de apă

Cei zece litri de soluție rezultați din amestecul ingredientelor de mai sus vor avea o concentrație de 0,75% (pentru vița de vie, pomi fructiferi și pomi).

Mod de preparare:

Pentru a pregăti zeama bordeleză vom avea nevoie de două recipiente de plastic în care vom amesteca, separat, cu apă călduță sulfatul și varul. Așadar, în primul recipient se mărunțesc 75 de grame de sulfat de cupru și se amestecă în cinci litri de apă călduță. În al doilea recipient se amestecă 120 grame de var stins (sau 35-40 g bulgăre de var nestins) cu cinci litri de apă călduță. Apoi, amestecul cu sulfat de cupru se toarnă peste amestecul de var și se amestecă foarte bine până la omogenizare.

Pentru a avea o eficiență sporită, dar și pentru a evita efectul negativ asupra animalelor, soluția trebuie preparată din cantități exacte. În plus, este foarte important ca zeama să fie depozitată într-un spațiu neaccesibil copiilor, mai ales că nuanța turcoaz a acesteia ar putea atrage atenția.

Zeama bordeleză – Mod de utilizare

Această soluție nu poate fi folosită ca tratament universal și este important să se cunoască motivele utilizării ei. Zeama poate fi folosită împotriva bolilor fungice și anumitor boli bacteriene. În schimb, nu poate fi utilizată împotriva paraziților (insecte, acarieni), bolilor virale și bolilor fungice care atacă rădăcinile plantelor.

De cele mai multe ori, zeama bordeleză este folosită împotriva bolilor de grădină și a pomilor fructiferi, cum ar fi scorbura și ciocanul de măr și păr, boala gingiilor din copaci de piatră, cum ar fi cireșul, vișinul târziu de roșii, vița de vie, ondularea frunzelor de piersic, monilioza sau mucegai pudră. Totuși, este important de reținut că soluția poate fi folosită doar la primele simptome ale bolilor, nemaifiind eficientă atunci când ciuperca a invadat adânc țesuturile.

Amestecul nu trebuie să fie foarte concentrat pentru că există riscul arderii plantelor. În plus, cuprul va ataca anumite microorganisme necesare din pământ. Fără acestea nu se mai formează humusul care hrănește solul cu apa și nutrienți la suprafață.

Zeamă bordeleza sau Bordeaux preparare. Cum se folosește corect și ce efecte are asupra oamenilor și animalelor

Zeama bordeleză ajută la lupta împotriva mucegaiului în cazul viței de vie. Soluția trebuie utilizată de două ori pe lună, din aprilie până în iulie. În ceea ce privește ajutorul pentru pomii fructiferi, soluția trebuie folosită de două sau trei ori la cincisprezece zile între ele, toamna când frunzele au căzut, apoi înainte de începutul primăverii și al primilor muguri.

Soluția se mai poate folosi imediat după zilele în care condițiile meteorologice au fost nefavorabile, cum ar fi în cazul grindinei sau a rafalelor de vânt foarte puternice.

Efectele asupra oamenilor și animalelor

Zeama bordeleză trebuie folosită în doze corecte pentru a lupta eficace împotriva dăunătorilor și poate avea efecte nocive asupra oamenilor și animalelor, în care utilizării necorespunzătoare. În aceste situații, pot apărea conjunctivită, leziuni ale pielii, probleme respiratorii și iritații nazale, chiar și un sindrom pulmonar.

Contactul cu ochii este de evitat în totalitate. În cazul în care este inhalată de o persoană sau un animal, atunci este necesar mult aer curat și părerea unui specialist. În cazul contactului cu pielea, este necesară curățarea cu apă și săpun, iar, în cazul unei iritații, consultația unui medic. De asemenea, nu vărsați produsul în ape de suprafață, subterane sau în sistemele de ape uzate.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.