Recoltarea este activitate care concluzionează toată munca lunilor precedente dintr-o gospodărie. Astfel, fiecare agricultor are satisfacția muncii și poate culege roadele pe măsură.
Chiar dacă, în anumiți ani, condițiile meteorologice afectează culturile, munca depusă este aceeași, sau, de multe ori, mai mare. Tocmai de aceea, recoltarea trebuie făcută la momentul potrivit.
Cum se descoperă momentul optim pentru recoltarea sub formă de știuleți
Perioadă optimă este diferită, în funcție de cultură. Porumbul necesită multă forță de muncă, materiale specifice și spațiu de depozitare, pentru că, de cele mai multe ori, acesta se păstrează sub formă de știuleți.
Printre felurile de porumb, există și hibrizi și soiuri făcute special pentru a fi păstrați în lan, sub formă de știuleți, peste iarnă.
Una dintre cele mai întâlnite greșeli ale fermierilor reiese atunci când porumbul se culege mult prea devreme, neajungând la maturitatea necesară recoltării.
În cazul porumbului necopt, recoltarea și depozitarea sunt căi directe către mucegăire, practic, o greșeală care își pune amprenta peste multe luni de efort.
Momentul oportun pentru culegerea porumbului se află atunci când un știulete depănușat se răsucește de la mijloc, iar dacă boabele scârțâie, sau cântă, așa cum se zice în popor, acesta este gata de recoltare.
Cunoscătorii recomandă ca porumbul să nu fie aruncat pe sol, pentru că se vor înregistra pierderi consistente ale boabelor, ci pus în saci sau târne.
Contactul cu solul poate să taie, din cauza umidității, din calitatea porumbului. Pentru a evita mucegăirea sau încingerea, știuleții trebuie să fie complet depănușați și curățați de mătase.
Hibrizii de porumb de recoltare târzie, mai profitabil
Deși există mici riscuri de pierderi la recoltarea din timpul iernii, există specialiști care susțin că, până la acel moment, porumbul are timp să se usuce așa cum trebuie, fără a mai fi necesare lucrări de uscare.
În plus, nu mai este necesară depozitarea, iar prețul porumbului crește din toamnă până în iarnă, devenind mult mai profitabil.
Sfaturi populare pentru depozitarea porumbului
Deși există multe recomandări pentru o depozitare corectă a porumbului, sfaturile din popor nu trebuie neglijate, mai ales că istoria porumbului este lungă în România.
Peste porumb trebuie puse rar frunze de nuc, ardei iute și rămurele de soc.
Astfel, se va asigura protecția contra atacurilor de culturi și a dăunătorilor de depozit, cum ar fi șoarecii, moliile, gărgărițele.