Știri Agricole

Cine este Ilie Airinei, fermierul din Iaşi care a cumpărat un teren de 34 ha cu 1,6 milioane lei

a cumpărat un teren de 34 ha cu 1,6 milioane lei
a cumpărat un teren de 34 ha cu 1,6 milioane lei

Un fermier din Iași a cumpărat un teren de 34 ha cu 1,6 milioane lei. Cine este Ilie Airinei.

Fermierul din Iași deținea deja 2.500 de hectare, pe care cultivă grâu, porumb sau floarea-soarelui. De asemenea, Ilie Airinei mai are și livezi și o fermă cu peste 800 de oi.

A cumpărat un teren de 34 ha cu 1,6 milioane lei în plină pandemie

Deși este un an foarte greu pentru agricultori, din cauza pandemiei și a secetei, fermierul din Iași a făcut o tranzacție uriașă. Acest lucru se datorează, spune el, datorită faptului că aștepta să achiziționeze acest teren încă de acum 2 ani. Abia acum a decis vânzătorul să cedeze terenul.

”Este o suprafață compactă, nu sunt probleme cu moștenitorii, a fost destul de ușor de achiziționat. Prețul este unul mare pentru această zonă dar cum aveam nevoie de o suprafață compactă, am decis să cumpăr acum. Noi am ajuns la 2.500 ha de teren agricol în prezent”, a declarat Ilie Airinei.

Terenul achiziționat în urmă cu scurt timp este situat în extravilanul localităţii Plugari, foarte aproape de graniţa cu Republica Moldova.

Te poate interesa și: Noi reguli pentru vânzarea terenurilor agricole în extravilan. Cum vor fi afectați proprietarii și cine va avea drept de preempțiune

Ilie Airinei s-a remarcat și pentru creșterea oilor karakul

Pe lângă agricultură, Airinei are și o pasiune pentru zootehnie. Are o fermă cu oi karakul, o rasă cu totul deosebită. Mai mult, este hotărât să deschidă un adevărat muzeu pentru aceste ovine. A expus deja în vitrine sute de piei de diverse culori, provenind de la oi karakul.

„Nu prea are cine să vină acum să vadă muzeul, că e departe. Dacă se va face drumul, e posibil să fie şi vizitatori. Eu fac muzeul ăsta mai mult pentru mine şi pentru cunoscătorii care mai vin aici, pentru că oile karakul sunt deosebite. În plus, nu ştiu cât timp mai rezistă cei de la Popăuţi, pentru că cercetarea e subfinanţată şi s-ar putea închide Staţiunea. Am făcut şi piramida culorilor, dar mai am mult de muncă până să fie gata”, spune omul de afaceri.

Ilie Airinei și soția administrează peste 2.500 de hectare de teren. Cea mai mare suprafață este ocupată de livezi din măr și prun, cu care și-a început afacerile. Agricultorul cultivă în fiecare an și 3-400 de hectare cu semințe de porumb și floarea-soarelui.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.