Trucuri și sfaturi

Depozitarea corectă a cerealelor: care sunt condițiile optime și factorii problemă de care cultivatorii trebuie să țină cont

Depozitarea corectă a cerealelor care sunt condițiile optime și factorii problemă de care cultivatorii trebuie să țină cont
Depozitarea corectă a cerealelor care sunt condițiile optime și factorii problemă de care cultivatorii trebuie să țină cont

Pentru a asigura o calitate cât mai bună a cerealelor în timpul depozitării, agricultorii trebuie să țină cont, în primul rând, de un nivel optim al temperaturii și umidității.

Atunci când vremea se răcește, iar temperaturile de toamnă se fac simțite, pregătirile pentru depozitare pot începe. În plus, se recomandă să se țină cont și de predispoziția cerealelor spre infectare.

Depozitarea corectă a cerealelor. Nivelul de umiditate indicat

Acest nivel de umiditate trebuie determinat înaintea depozitării cerealelor, fiind necesară o uscare suplimentară și golirea totală a depozitului. Așadar, este interzisă depozitarea cerealelor din anul curent alături de cele din anul trecut.

Un nivel de umiditate mai mare sau mai mic decât cel indicat poate ajuta la scăderea evidentă a calității cerealelor. Sănătate acestora se poate deteriora, ceea ce poate duce la apariia mucegaiului sau a încolțirii.

Nivelul de umiditate optim este stabilit în funcție de perioada depozitării, cu ajutorul higrometrelor. În cazul cerealelor depozitate din toamnă până în primăvară sau cel mult un an, nivelul de umiditate nu trebuie să depășească 14.5%.

În cazul în care cerealele sunt depozitate pentru o perioadă mai mare de 12 luni, gradul de umiditate trebuie să scadă. Spre exemplu, grâul nu trebuie depozitat într-un nivel de umiditate mare mare de 13%, în timp ce porumbul are nevoie de 12%.

În plus, cultivatorii nu trebuie să uite de ventilarea cerealelor prin aerisire sau cu ajutorul utilajelor. Depozitarea boabelor umede și verzi în silozuri este total nerecomandată.

Verificarea stării cerealelor, foarte utilă pentru o înmagazinare corectă

Verificarea cerealelor este un proces foarte important. Cultivatorii trebuie să dispună de instalații electrotermometrice, de un palpator electronic, de termometre tehnice sau de indicatoare pentru a verifica temperatura.

Cerealele uscate se verifică la un interval de cinci zile, iar cele umede și jilave trebuie verificare zilnic. Dacă temperatura este de 5 grade Celsius, verificarea la infectarea cu dăunătorii de pâine se face o dată pe lună.

Condiții de depozitare

Pentru spațiile echipate cu aerare activă, stratul în care sunt dispuse cerealele poate să aibă o grosime de 2,5 m pentru o umiditate de 14-15%, în timp ce un spațiu care nu oferă astfel de condiții permite straturi cu o grosime de 1,5 m.

Dificultăți des întâmpinate în păstrarea cerealelor

Un spațiu fără un acoperiș etanș sau cerealele care nu au fost curățate corespunzător pot duce la apariția mucegaiului și a altor microorganisme care stimulează producția de toxine.

Vezi și cum se face recoltarea corectă a porumbului
Atunci când cerealele nu sunt uscate corect se poate forma o coajă pe stratul de suprafață. În schimb, încălzirea subită a acestora poate duce la apariția acarienilor sau a altor dăunători.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.