Știri Agricole

Bursa Cerealelor: ce este și cum se stabilesc cotațiile. Tot ce trebuie să știi

Bursa Cerealelor: ce este și cum se stabilesc cotațiile. Tot ce trebuie să știi
Bursa Cerealelor: ce este și cum se stabilesc cotațiile. Tot ce trebuie să știi

Înainte de ce-al de-al doilea Război Mondial, România era cunoscută în toată Europa datorită exportului de cereale, în special din Brăilă. Țara noastră era recunoscută drept grânarul Europei, iar acest statut încă nu este de dat la o parte.

Chiar înainte de această perioadă, în anul 1839, s-a discutat despre înființarea unor burse de mărfuri la București și Brăila, în cadrul Adunării Obștești a Țării Românești. Bursa avea rolul de a obliga publicarea perioadică a „prețurilor mijlocii”. De asemenea publica cele mai importante tranzacții încheiate din sfera comercială.

Bursa de cereale: înființare

Încă din 2017, fermierii au simțit nevoia de un ajutor din partea statului. În plus, a venit recomandarea Consiliului Concurenței, în sprijinul „înființării unei burse române a cerealelor. Acest lucru va oferi o alternativă pentru actualele licitaţii private cu strigare”, se declară printr-un comunicat al Consiliului.

În urma multor dezacorduri reclamate de participanți în ultimii ani, Consiliul Concurenței a început o investigație în care „a fost analizat comportamentul principalilor comercianţi de cereale pe fondul unor dezechilibre observate pe piaţă”.

Una dintre cele mai mari probleme de pe piața cerealelor este legată de prețurile disproporționate folosite de intermediari. Aceștia au fost acuzați că vând produsele la prețuri mult mai mari și nejustificate decât le cumpără de la producători.

Acțiunea a dus la un răspuns destul de deruntant! Ar trebui înființată o bursă a cerealelor, deși aceasta există deja, la Bursa Română de Mărfuri.

După ce preșintele Bursei, Septimiu Stoica, a răspuns că ar fi o risipă inutilă de resurse financiare în cazul înființării altei burse. Așadar, Consiliul Concurenței a concluzionat, mai târziu, că există deja un ring bursier în cadrul Bursei Române de Mărfuri.

Serviciul de consultanță și brokeraj

Totuși, fermierii români nu au fost mulțumiți de rezultat, anunțând lansarea unui serviciu de consultanță și brokeraj pentru comerțul cu cereale, o premieră pentru România, înființat de o echipă dedicată de experți analiști din Clubul Fermierilor Români.

Serviciul are scopul de a crește performanța afacerilor fermierilor, oferind informații și detalii despre evoluția pieței de cereale, atât din România, cât și pe plan internațional.

”Conform studiului recent realizat de către Clubul Fermierilor Români în rândul membrilor, a rezultat că fermierii au un grad mare de vulnerabilitate în faza de valorificare a recoltelor. Adăugam în portofoliul nostru activitatea de consultanță și brokeraj pentru comerțul cu cereale pentru a putea oferi fermierilor membri expertiză și informații specializate, în timp real.

Stabilim o premieră în România prin acest tip de serviciu oferit de către o asociație de fermieri, cu scopul de a maximiza și securiza profiturile fermierilor. Susținem interesele fermierilor în dialogul acestora cu partenerii comerciali, pentru încheierea unor contracte reciproc avantajoase”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv, Clubul Fermierilor Români.

Necesitatea constantă a fermierilor de a avea un set de reguli pentru ghidare nu este o măsură inutilă. Comerțul cu cereale necesită o serie de proceduri și reglementări care trebuie observate și analizate, la care se adaugă alte particularități legate de depozitare și logistică.

”Fermierii nu au întotdeauna acces la informații specializate, în timp util. Interpretarea în mod corect și rapid a acestora poate face diferența în vânzarea și valorificarea recoltei. Pentru analizele noastre folosim instrumente avansate de lucru, urmărim evoluția prețurilor cerealelor pe cele mai importante burse și realizăm rapoarte detaliate pentru piața națională și internațională, în funcție de nevoia fiecărui fermier.

Punem la dispoziția fermierilor un portofoliu extins de opțiuni de desfacere și îi asistăm pe durata întregului proces de contractare și execuție. Invit fermierii să apeleze cu încredere la serviciile noastre de consultanță pentru a putea lua cele mai bune decizii”, a declarat Cezar Iulian Gheorghe, Expert Analist pentru Comerțul cu Cereale, Clubul Fermierilor Români.

În 2020, s-a produs un record al exportului de cereale din România

În primele patru luni ale anului 2020, exporturile au fost mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, deși situația socio-economică ar fi putut să întrerupă acest tip de tranzacții.

Export porumb 2020

În cazul porumbului, România a exportat de la începutul anului 646.600 de tone, aproximativ 75% din cantitatea totală de porumb trimisă de statele membre, așadar, cea mai mare cantitate din UE.

Export grâu 2020

Franța a vândut grâu aproape dublu față de cantitatea României, dar, suntem, în continuare, pe locul doi în topul exporturilor din UE, cu peste 3,5 milioane de tone vândute în perioada analizată.

Export orz 2020

Deși ar putea veni ca o surpriză, România se află pe locul trei în topul exporturilor de orz, după Franța și Germania, cu peste 810.000 de tone.

Cotații BRM pentru Cereale

„Cotațiile sunt calculate pe baza datelor la nivel județean din Sistemul Informațional pentru Piața Produselor Agricole și Alimentare (SIPPAA), puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în temeiul unui protocol de colaborare fundamentat în Memorandumul Guvernului României nr. 3926/23.09.2013. Aceste date sunt coroborate cu informațiile privind tranzacțiile din piață, obținute prin colaborarea principalelor asociații profesionale din domeniul agricol, precum și cu prețurile de export din portul Constanța.” (conform www.brm.ro)

Prețul grâului

Producția de grâu va fi mult mică față de alți ani din cauza secetei din primăvară, iar, în ultima perioadă, a existat un trend de creștere a prețului în portul Constanța, la cotații între 830 și 960 RON/t.

Cotații bursiere grâu
Conform BRM, în săptămâna 02-08 iulie: Vest – 831 lei/t; Est – 759 lei/t; Sud – 706 lei/t

Cotații bursiere grâu furajer
Conform BRM, în săptămâna 02-08 iulie: Vest – 685 lei/t; Est – 797 lei/t; Sud – 709 lei/t

Prețul porumbului

Condițiile mixte din câmpuri și seceta au afectat grav porumbul acest an în mai multe zone ale țării.

Cotații bursiere porumb
Conform BRM, în săptămâna 02-08 iulie: Vest – 649 lei/t; Est – 770 lei/t

Cotații bursiere orz furajer
Conform BRM, în săptămâna 02-08 iulie: Vest – 620 lei/t; Est – 712 lei/t; Sud – 636 lei/t

Cotații bursiere rapiță
Conform BRM, în săptămâna 02-08 iulie: Est – 1783 lei/t; Sud – 1690 lei/t.

Cotații bursiere internaționale

Grâu – 182.75 EUR/t (Paris)
Porumb – 172.50 EUR/t (Paris)
Rapiță – 381.50 EUR/t (Paris)
Țiței – 44.01 USD/barrel (Atlanta)
Soia – 906.50 USD/bu (Chicago)

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.