Trucuri și sfaturi

Recoltarea porumbului: sfaturi utile pentru cules, depozitare și curățarea boabelor de cucuruz

Recoltarea porumbului sfaturi utile pentru cules, depozitare și curățarea boabelor de cucuruz
Recoltarea porumbului sfaturi utile pentru cules, depozitare și curățarea boabelor de cucuruz

Anul trecut, România s-a situat pe primul loc la producția de porumb în UE. Suprafața cultivată cu porumb a acoperit 47,9% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe.

Deși seceta a afectat destul de mult culturile în acest an, porumbul asigură o producție mare raportată la unitatea de suprafață, așa că fermierii se pregătesc să-l recolteze în perioada care vine.

Porumbul este o plantă care se adaptează foarte bine la condițiile climatice din România, rezinstând atât la secetă, cât și la boli sau ploi abundente.

Totuși, pentru a garanta o recoltă cât mai bogată și boabe de o calitate superioară, cultivatorii trebuie să urmeze câțiva pași de bază, legați de lucrările de îngrijire și tratamente indispensabile oricărei culturi de cereale.

Recoltarea porumbului. Sfaturi utile pentru culesul cucuruzului

Specialiștii susțin că perioada în care se recoltează porumbul este strâns legată de condițiile climatice din anul respectiv. Dacă boabele de porumb au un conținut de apă optim (puțin sub 30%), recoltarea poate începe.

Așadar, dacă anul a fost ploios, culesul poate începe chiar din luna septembrie. În schimb, dacă anul a fost secetos, se recomandă recoltarea târzie, în lunile octombrie-noiembrie.

Atunci când suprafață cultivată este mare, se recomandă utilizarea mijloacele de recoltare mecanizată. Totuși, porumbul a fost cutivat în România de sute de ani, așadar, majoritatea agricultorilor se folosesc de recoltarea manuală.

Sfaturi utile pentru depozitare

Majoritatea cultivatorilor preferă depozitarea porumbului în formă de știuleți în hambare, pentru că cea sub formă de boabe impune cheltuieli suplimentare.

Resturile vegetale trebuie să fie îndepărtate de pe știuleți, iar umiditatea necesară este de 14,5%.

Te poate interesa și: Depozitarea corectă a cerealelor: care sunt condițiile optime și factorii problemă de care cultivatorii trebuie să țină cont

Curățarea boabelor de cucuruz

Porumbul poate fi folosit ca hrană pentru animale sau pentru prelucrare, așadar, este necesară curățarea boabelor. Pentru a eficientiza timpul de lucru, se recomandă o batoză de curățat porumbul, fie electrică, fie manuală.

Deși batozele manuale au putere mai mică, acestea pot fi folosite în orice fel de spațiu, în gospodăriile mici și în zonele lipsite de curent electric.

Cele manuale pot funcționa mai mult timp, ajungând la o producție între 300 și 500 de kilograme de boabe pe oră.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.