În trecut, luna februarie era foarte imprevizibilă din punctul de vedere al condițiilor meteorologice. Gospodarii încercau să introducă anumite lucrări în această perioadă, însă doar în funcție de vreme.
În prezent, datorită spațiilor protejate și a tehnologiilor de ultimă generație, în luna februarie, fermierii pot executa multe lucrări agricole, mai cu seamă în apicultură și legumicultură.
Calendar agricol februarie
Apicultură
În apicultură, lucrările de întreținere a stupilor sunt foarte importante. Apicultorii pot verifica stupina pentru a repara eventuale găuri sau deranjamente cauzate de păsări sau animale. De asemenea, în cazul în care a nins, zăpada de pe stupine trebuie îndepărtată în cât mai multă liniște. Se desfundă urdinișurile de albine moarte și se pregătește vatra de stupină pentru zborurile de curățire.
Zborul de curățire este un proces foarte important, oferind informații vitale despre starea de sănătate a familiei de albine. Apicultorii trebuie să urmărească numărul de albine ieșite la zbor – dacă acest este mic, atunci familia este bolnavă sau într-o stare slabă.
O familie sănătoasă de albine presupune că acestea au ieșit la zbor pentru 30, 40 de minute. Dacă albinele sunt așezate pe pereții stupului sau zboară confuze, atunci nu au matcă.
Este important ca, în această perioadă, apicultorii să caute semne ale apariției bolii nosemoza, cum ar fi abdomenul umflat al albinelor sau apariția fecalelor pe scândurica de zbor. Apariția rozătoarelor este un alt semn de îngrijorare, așa că trebuie să verificați dacă există multe resturi de ceară pe scândurica de zbor.
Dacă albinele nu ies la zbor și nici atunci când loviți pereții stupilor, atunci familia a murit, iar stupii se închid.
Lucrări agricole în februarie
Creșterea animalelor
În această perioadă, este important să asigurați un spațiu propice pentru fătările ovinelor, asigurând toți factorii necesari care țin de temperatură, umiditate și igienă.
Desigur, zilnic trebuie verificate sursele de apă ale acestora, pentru a vă asigura că nu au înghețat. În cazul în care vremea este frumoasă, animalele se pot scoate la aer pentru a le asigura un program de mișcare.
Legumicultura
În luna februarie, cea mai importantă lucrare în legumicultură este producerea și pregătirea răsadurilor pentru culturile timpurii, cum ar fi ridichi, spanac, salată, varza timpurie.
Se pregătesc, de asemenea, turbeculii pentru cartofi timpurii, și se pot planta răsaduri de ardei și tomate pentru culturile forțate.
Răsadnițele pentru repicat se folosesc astfel: se pregătește amestecul de pământuri și se dezinfectează cu formalină 40%, soluție 2-3 %, 30 l/mp, și sulfat de cupru, soluție 2-3%, 30l/mp, lăsând să acționeze o săptămână. Apoi, amestecul se lasă la odihnit timp de două săptămâni.
Se poate confecționa patul cald pentru răsadnițele tomatelor timpurii, cu dimensiuni de 56-60 cm grosime. Amestecul de pământ pentru răsadnițele de tomate timpurii poate fi 50% mraniță, 25% pământ de țelină, 25 % nisip.
Apoi, solul se mărunțește și se nivelează, efectuând rândurile după semănat astfel: 5-6 cm distanța între rânduri și 0,15-1 cm adâncime. Următoarea lucrare este semănatul la 5-6 cm între rânduri și 1-2 cm între semințe pe rând, în perioada 20 februarie – 1 martie, cu 0,3 kg de sămânță pentru asigurarea răsadului necesar la un hectar, ceea ce înseamnă 60-65 de mii fire de răsad.
Pomicultura
Lucrările pentru pomii fructiferi se efectuează doar dacă vremea este călduroasă, în jur de 3, 4 grade Celsius. În acest caz, se pot efectua lucrări de tăiere (asemenea înlăturării lăstarilor de la rădăcină) sau cele două tratamente de iarnă, la un interval de cel puțin zece zile.
Lucrări la câmp
La câmp, se pot efectua arături pe solurile nisipoase, dacă pământul nu este înghețat și se fac verificări asupra plantelor pentru a vedea dacă au fost afectate de îngheț. De asemenea, se înlătura apa bălțită cu ajutorul canalelor de scurgere.
Se verifică utilajele agricole în vedere asigurării funcționării acestora și se asigură aprovizionarea cu îngrășăminte, fungicide, insecticide, dar și achiziționarea semințelor de semănat.