AgromediaTrucuri și sfaturi

Calendar agricol septembrie: lucrări importante pentru gospodari

Calendar agricol septembrie: lucrări importante pentru gospodari
Calendar agricol septembrie: lucrări importante pentru gospodari

Luna septembrie este una dintre cele mai importante perioade pentru agricultori. Este vremea când se culeg viile, când se pregătește terenul pentru următoarele culturi și când se recoltează porumbul, orzul de toamnă, grâul de toamnă și floarea-sorelui.

Luna septembrie mai este denumită popular și Răpciune, însemnând un început de toamnă mai călduros decât următoarea lună, octombrie, denumită și Brumărel.

Lucrări în viticultură

În luna septembrie, începe culesul viilor. Prima dată se culeg strugurii albi, urmând ca la aproximativ două săptămâni să se culeagă și cei roșii, iar apoi cei aromați. Strugurii se culeg atunci când se sparg, find la nivelul maxim de apă și de zahăr, atingând, astfel, maturitatea.

Astfel, încep pregătirile pentru obținerea vinului, pregătind ustensilele necesare de depozitare a recoltei, precum butoaiele.

De asemenea, acesta este momentul pentru fertilizările de toamnă, în vederea noilor culturi.

Lucrări în legumicultură și pomicultură

În luna septembrie se efectuează printre ultimele recoltări ale sezonului, în special în ceea ce privește legumele precum tomatele, ardeii, adeii iuți, castraveții, dovleceii, conopida, țelina, sfecla roșie, morcovii, prazul sau varza.

Către finalul lunii pot începe semănările de toamnă pentru usturoi, salată sau ridichii de toamnă.

Se efectuează defrișările corespunzătoare pentru culturile ale căror prim ciclu s-a încheiat.

Și în pomicultură continuă lucrările de recoltare pentru mere, pere, piersici, prune, nuci și alune. Fructele uscate sau afectate de boli sau dăunători se elimină pentru a nu le perpetua și la următoarele culturi.

Se efectuează tratamentele necesare de după recoltare şi stropirea frunzelor căzute pe sol, la toate speciile pomicole.

Lucrări în grădina decorativă

În luna septembrie se plantează florile de primăvară, cum ar fi lalelele, zambilele, ghioceii, narcisele, lăcrămioarele sau irișii.

Încep pregătirile pentru sezonul rece în ceea ce privește pomii decorativi, în special spre sfârșitul lunii, atunci când vremea începe să se răcească. Astfel, dafinul, smochinul sau magnolia se acoperă cu o folie protectoare.

Septembrie este perioada optimă și pentru arbuștii care trebuie relocați, dar și pentru culegerea semințelor care se depozitează în locuri răcoroase și întunecate, în pungi de hârtie, până la momentul plantării.

Se culeg toate frunzele și crenguțele uscate și se folosesc pentru compostare.

Pomii pot fi tăiați cu rol estetic, dându-le forma dorită și eliminând vegetația în exces.

Primele luni de toamnă reprezină momentul perfect pentru tunderea, supraînsămânţarea şi aplicarea de îngrăşăminte a gazonului.

Lucrări la câmp

În această perioadă se culege orzul de toamnă, porumbul, floarea-soarelui, însă momentul exact depinde de starea vremii.

În cazul în care vara nu a fost secetoasă, pot începe lucrările de arături de toamnă. Dacă nu a plouat o perioadă lungă de timp, înainte de arături este necesară o discuire care are rolul de a elimina crăpăturile din pământ și de a folosi apa din sol.

De asemenea, este un moment bun pentru tratamentele cu fosfor și potasiu. În felul acesta, solul are timp să se hrănească prin acești nutrienți și să facă față culturilor viitoare.

Lucrări în apicultură

Cele mai importante lucrări în apicultură în această perioadă țin în special de evaluarea generală a stupinilor în vederea combaterii bolilor.

Se iau în vedere măsurile necesare păstrării căldurii în sezonul rece, cum ar fi păstrarea în cuib a fagurilor mai închişi la culoare (dar nu vechi).

Se asigură rezervele de hrană, în jur de 1,5-2,5 kg miere căpăcită/fagure.

Lucrări în zootehnie

În această perioadă, oile coboară de la munte, fiind și momentul pornirii campaniei de montă. Proprietarii își primesc animalele înapoi.

De asemenea, încep pregătirile pentru sezonul rece. Adăposturile animalelor se verifică în scopul reparării eventualelor stricăciuni. Se strâng furajele în vederea hrănirii animalelor pe timpul iernii.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia