Pregătirea semințelor pentru germinare este un proces foarte important pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a acestora. Germinarea semințelor presupune procesul fiziologic prin care un germen trece de la viața latentă la viața activă, ajungând apoi la formarea unei plante noi.

Cum se pregătesc semințele pentru germinare

Primul pas în pregătirea semințelor este dezinfectarea acestora, în cazul în care provin din propria gospodărie. Semințele din comerț sunt, de obicei, dezinfectate deja. În acest sens, puteți aplica dezinfectarea prin căldură. Așadar, semințele se pun într-un săculeț și se introduc în apă încălzită. Temperatura apei și timpul în care stau în apă diferă de la cultură la cultură. Apoi, semințele se așează pe o hârtie pentru a se răci și usca.

O veche metodă pentru pregătirea semințelor este umectarea. Prin această metodă, semințele vor încolți mai rapid pentru că li se asigură umezeala de care au nevoie, cojile acestora se vor înmuia, iar elementele inhibatoare vor fi eliminate.

Umectarea presupune înmuierea semințelor în apă care are temperatura de 30 de grade Celsius, timp de o zi. Atunci când sunt scoase, se recomandă ca acestea să fie plantate imediat în sol umed care are temperaturi cuprinse între 22 și 26 de grade Celsius, în funcție de necesitățile culturii.

Semințele de dovleci, porumb, fasole, mazăre, sfeclă, castraveți, floarea soarelui au coaja mai tare, așa că procesul de înmuiere le-ar fi foarte benefic. În schimb, semințele de salată verde, ridichi, morcovi, spanac sau țelină nu necesită acest pas.

O altă variantă ajutătoare este încolțirea forțată, efectuată după umectare. Astfel, semințele umectate se usucă timp de 2-3 zile la tenperatura camerei, urmând să fie semănate în răsadnițe și udate constant.

Tratarea semințelor pentru germinare. Pregătirea și îngrijirea corectă pentru îmbunătățirea performanței plantelor

În cazul culturilor timpurii, semințele mai pot trece prin procesul călirii, tot imediat după umectare. Acest proces presupune ținerea semințelor la temperatura camerei timp de o zi, apoi mutarea acestora la o temperatură mai scăzută, timp de încă o zi.

Pentru a stimula germinarea semințelor, puteți aplica tratamente care constau în combinații de macro și microelemente, aminoacizi, fitohormoni, substanțe organice specifice și vitamine.

Cauze care ar putea împiedica germinarea semințelor

Pentru a vă asigura că nu veți întâmpina probleme în procesul de germinare, trebuie să vă asigurați, în primul rând, că semințele nu sunt foarte bătrâne sau că nu au fost depozitate în condiții necorespunzătoare.

O altă cauză ar putea fi legată de adâncimea la care sunt acestea introduse în sol. De cele mai multe ori, semințele se acoperă cu un strat subțire de pământ, alminteri pot avea probleme în a se ridica deasupra acestui strat.

Tipul solului este, de asemenea, foarte important, pentru fiecare cultură în parte. De regulă, solurile argiloase și greoaie nu sunt propice pentru culturi. Astfel, trebuie să asigurați semințelor un sol fertil, ușor și care conține humus. În concluzie, semințele vor avea parte de oxigen și vor putea răsări.

De asemenea, nici temperatura solului nu este de neglijat. În cele mai multe cazuri, temperatura medie optimă este cuprinsă între 21 și 24 de grade Celsius.

Udarea este un element important, semințele având nevoie de apă pentru a se dezolta. Astfel, specialiștii recomandă să le udați de două ori pe zi, dimineața și seara, cu apă la temperatura camerei.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *