În ultimii 50 de ani, Arabia Saudită a reușit să transforme zone din deșert în adevărate structuri agricole, deși doar 1,5% din acel teren era arabil. Această transformare este o adevărată reușită pentru inginerii agricoli arabi, mai ales că, în această țară, plouă foarte puțin.

Printr-un clip pe YouTube al canalului The Money Channel, ni se explică modul în care au reușit agricultorii arabi să planteze cereale, fructe și legume pe un teren nearabil și într-o zonă atât de secetoasă.

Arabia Saudită – Regatul deșertului

Fiind numită un regat al deșertului, Arabia Saudită este o țară care își câștigă veniturile prin extragerile de petrol, investind acești bani în alte aspecte ale economiei și în îmbunătățirea vieții cetățenilor săi. Unul dintre aceste aspecte este, bineînțeles, asigurarea unei rezerve alimentare. 80% dintre alimentele țării sunt importate și plătite cu ajutorul petrolului.

Lipsa de apă este un alt element cheie, atât pentru siguranța cetățenilor, cât și pentru dezvoltarea agriculturii. Tocmai de aceea, inginerii agricoli s-au concentrat pe asigurarea unei rezerve alimentare naționale și pe sustenabilitatea internă.

Schimbările au început în anii 70 și, doar 20 de ani mai târziu, Arabia Saudită era unul dintre cele mai importante state exportatoare de grâu. În prezent, din Arabia Saudită se exportă și fructe, legume, alte cereale și produse lactate.

În Arabia Saudită s-au transformat 24.000 de kilometri pătrați de deșert în teren fertil, în ultimii 60 de ani. Majoritatea apelor din Arabia Saudită se întorc direct în mare, ceea ce înseamnă că nu există multe surse de apă. Cu toate acestea, arabii saudiți au cultivat terenuri în America, Indonezia, Argentina și câteva țări africane.

Tranformarea Arabiei Saudite din deșert în ferme imense. Cum au reușit agricultorii să producă cereale și legume pe un teren nearabil

Sisteme de irigații în deșert

Pentru a mări rezervele de apă, saudiții au folosit instalații de desalinizare pentru a transforma apa de mare în apă potabilă. Una dintre variantele care ajută la punerea în funcțiune a acestui proiect este utilizarea gazelor termice, dar și prin electricitate provenită din energia nucleară. Aceste sisteme facilitează atât zonele urbane, cât și sistemele de irigații necesare pentru a întreține fermele din deșert.

Arabii saudiți mai folosesc o variantă destul de costisitoare, un tratament cu LNC (Liquid Nano-clay) care oferă un strat argilos nisipului pentru a-l ajuta să mențină apa cât mai eficient.

Statul este, de asemenea, foarte preocupat de cercetările agricole, investind sume mari în instituțiile specializate pentru a îmbunătăți sistemul agricol.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.