Știri Agricole

Lege nouă în vigoare. 50% mai puțin la plata facturii de energie electrică folosită pentru irigații

Lege nouă în vigoare. 50% mai puțin la plata facturii de energie electrică folosită pentru irigații
Lege nouă în vigoare. 50% mai puțin la plata facturii de energie electrică folosită pentru irigații

Fermierii care folosesc un sistem de irigații vor plăti cu 50% mai puțin la factura energiei electrice, conform noii legi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial de joi, 6 mai. Astfel, subvenția suportată de stat va ajuta fermierii începând cu data de 1 Iulie 2021.

Proiectul legislativ a fost aprobat în aprilie

Proiectul legislativ a fost aprobat încă din luna aprilie a anului curent și prevedea scutirea cu 50% a cheltuielilor facturii energiei electrice care asigura funcționarea sistemului de irigații.

Proiectul de lege a venit în completarea art.66 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004, conform căruia cheltuielile aferente consumului de energie de orice fel, necesar funcționării agregatelor pentru irigații, ce aparțin producătorilor agricoli și care preiau apa direct din sursă și încheie contracte multianuale/sezoniere, se suportă din bugetul Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF), în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.

Proiectul de lege a suferit modificări, pe data de 24 martie 2021, menționând că fermierilor li se vor subvenționa cheltuielile, cu un procent de 50% și nu integral, așa cum fusese proiectul prezentat inițial.

Legea a fost promulgată pe data de 6 mai 2021

Legea pentru completarea art. 66 din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004 a fost promulgată joi, 6 mai, de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

”Cheltuielile, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere, prevăzute la alin. (2), se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație”, se menționează în legea publicată în Monitorul Oficial.

În plus, în documentul din Monitorul Oficial se precizează că Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005, cu modificările ulterioare în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Legea va intra în vigoare la data de 1 Iulie 2021.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.