Trucuri și sfaturi

Îngrășământ natural pentru răsaduri. Soluții ingenioase din gospodăria ta

Îngrășământ natural pentru răsaduri. Soluții ingenioase din gospodăria ta
Îngrășământ natural pentru răsaduri. Soluții ingenioase din gospodăria ta

Culturile de roșii și castraveți au nevoie de ajutor în perioada primăverii, iar îngrășămintele naturale prezintă multe avantaje față de cele chimice. În primul rând, aceste soluții bio sunt mult mai puțin costisitoare și se regăsesc în curtea sau casa fiecărui gospodar.

Îngrășământ natural – Infuzie de coji de ouă

Culturile de roșii sau castraveți pot fi fertilizate cu îngrășăminte naturale fie că sunt în grădină, fie că sunt în solar. Una dintre aceste soluții constă în infuzia de coji de ouă care conțin mulți nutrienți necesari culturilor. Ouăle sunt des folosite la meniurile preparate de români, fiind exemplul perfect de resturi care pot fi folosite în grădină.

Infuzia de coji de ouă este foarte simplu de realizat. Într-un recipient de trei litri, se adaugă un sfert din capacitate cu coji de ouă, iar apoi se adaugă doi litri de apă. Recipientul se acoperă bine, iar soluția se lasă la infuzat timp de trei zile. După această perioadă, soluția se strecoară și poate fi folosită ca îngrășământ pentru culturile de roșii și castraveți.

Îngrășământ natural – Infuzia de urzici

Soluția cu urzici este și mai simplu de preparat. Se adaugă, într-un recipent, 50 de grame de urzici proaspete și un litru de apă fierbinte. Amestecul se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară, urmând să fie folosită ca fertilizator natural pentru răsadurile de roșii și castraveți.

Îngrășământ natural – Ceaiul negru

Acest fertilizator se opține foarte ușor. Veți avea nevoie de 100 de grame de frunze de ceai negru, peste care veți turna trei litri de apă fierbinte. Soluția se lasă la infuzat timp de trei zile, urmând să se strecoare. După acest pas, soluția se diluează cu cinci litri de apă stătută, iar apoi poate fi folosită pentru a uda răsadurile.

Îngrășământ natural – Drojdie

Inițial, drojdia era folosită ca fertilizator natural pentru culturile de roșii și cartofi, însă, din ce în ce mai mulți legumicultori au început să o folosească și pentru alte culturi de legume. Drojdia conține aminoacizi, fier, proteine, tiamină, vitamina B, auxină sau citochinine.

Specialiștii susțin că acest îngrășământ acționează timp de două luni, iar tratamentul este necesar pentru răsadurile de roșii o dată pe lună. Pentru a obține soluția, se amestecă zece litri de apă cu zece grame de drojdie, jumătate de litru de cenușă și 75 de grame de zahăr. Toate ingredientele se amestecă foarte bine, până la omogenizare, apoi se mai diluează cu încă zece litri de apă caldă. Soluția de drojdie se poate folosi la rădăcinile răsadurilor de roșii după ce s-a răcit.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *