Mustul este considerat, de către specialiști, un aliment minune, mai ales datorită conținutului de probiotice. Beneficiile acestuia pentru sănătate sunt nenumărate, de la faptul că poate scădea colesterolul, până la întărirea sistemului imunitar.
Mustul conține antioxidanți, minerale și vitamine precum vitamina C, vitaminele PP, vitaminele B6, B1, B2, dar și potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru, acid lactic.
Beneficiile mustului
Este un laxativ natural – mustul ameliorează problemele digestive, tratând constipația. Consumul de must nu creează reacții adverse, fiind bogat în drojdii bune, așa că poate fi folosit fără teama pe care o impun medicamentele.
Pe fiecare strugure de vin există peste 50.000 de particule naturale de drojdie, așa că mustul se poate obține fără a adăuga drojdie sau alți aditivi artificiali.
Întărește sistemul imunitar – mustul este bogat în antioxidanți, în minerale și vitamine, având proprietăți antibacteriene și antivirale, ceea ce înseamnă că ajută la întărirea sistemului imunitar, în special în perioada sezonului rece.
Previne formarea pietrelor la rinichi și stimulează activitatea ficatului – capacitățile diuretice ale mustului ajută la curățarea rinichilor, putând chiar să prevină formarea pietrelor la rinichi.
De asemenea, mustul conține o multitudine de vitamine și minerale, precum vitamina C, vitaminele PP, vitaminele B6, B1, B2 și potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru, stimulând activitatea de curățare a ficatului.
Întărește sistemul cardiovascular – mustul stimulează producția de oxid nitric, atât de important pentru a asigura flexibilitatea vaselor de sânge și pentru a menține tensiunea arterială în parametri normali.
De asemenea, stimulează formarea globulelor roșii, dilatarea vaselor de sânge, în special în prima zi când a fost stors, atunci când nu conține deloc alcool.
Sprijină activitatea creierului – mustul, datorită conținutului de antioxidanți, favorizează activitatea creierului. Consumul îmbunătățește circulația sângelui și optimizează alimentarea cu oxigen și nutrienți a creierului. În plus, mustul ameliorează durerile de cap.
Combate infecțiile tractului urinar – mustul are efect alcalin, așa că luptă împotriva virusurilor și bacteriilor care cauzează infecții ale tractului urinar. Datorită compușilor antiinflamatori, acesta restabilește sănătatea țesuturilor infectate.
Mustul stimulează metabolismul
Accelerează arderea grăsimilor – mustul stimulează metabolismul prin arderea grăsimilor și poate reduce apetitul. Totuși, acesta trebuie consumat în cantități limitate, având un conținut mare de zahăr și de calorii. Un pahar de must de 250 ml conține în jur de 200 -250 de Kcal.
Crește nivelul de energie – datorită conținutului mare de fier și de flavonoizi, mustul poate înlocui cafeaua, având capacitatea de a combate oboseala cronică sau epuizarea.
Scade nivelul de colesterol – mustul conține fibre și polifenoli, dar și resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, ajutând la prevenirea colesterolului rău.
Mustul mai are proprietatea de a inhiba absorbția grăsimilor în intestin, așadar acestea nu mai ajung în fluxul sangvin.
Ajută la menținerea sănătății pielii – mustul menține tenul tânăr datorită coținutului de antioxidanți care protejează organismul de efectele nedorite ale radicalilor liberi.
Contraindicații: mustul nu este recomandat copiilor și nici persoanelor care urmează să se urce la volan. De asemenea, se recomandă consumul la maxim două zile după obținere, în cazul în care nu a fost pus la păstrat pentru iarnă.
Nu se recomandă să fie consumat în cantități mari de diabetici, din cauza conținutului de zahăr. De asemenea, se recomandă consumul cu precauție persoanelor cu sindrom de colon iritabil colită ulcerativă, reflux gastric și ulcer acut.