Știri Agricole

Calendar agricol octombrie 2021. Lucrări importante pentru fermieri

Calendar agricol octombrie 2021. Lucrări importante pentru fermieri
Calendar agricol octombrie 2021. Lucrări importante pentru fermieri

Luna octombrie, cunoscută și sub numele popular de Brumărel, este foarte importantă pentru agricultori. În tradiția populară, se spune că dacă în octombrie vremea este rece, cu brumă și ger, atunci luna ianuarie va fi călduroasă.

Dacă în luna octombrie va ploua mult, atunci în decembrie vor fi vânturi puternice, iar dacă în octombrie va fi multă ceață, atunci în decembrie va ninge mult. În plus, în această lună se va face revenirea la ora de iarnă, însemnând că ziua va fi mult mai scurtă decât noaptea.

Lucrări agricole în luna octombrie

Prima dintre aceste lucrări importante din octombrie este recoltarea culturilor de câmp, precum porumbul, tutunul, sfecla de zahăr și cartofii. După recoltare, se recomandă efectuarea unei arături, cu adâncimea de 20-22 de centimetri, dar și folosirea îngrășămintelor.

În această lună se acordă multă atenție terenurilor de la câmp. Dacă acestea sunt infestate de buruieni, atunci este necesară erbicidarea cu produse pe bază de glifosat. Produsele trebuie lăsate să acționeze timp de 3-4 săptămâni pentru un rezultat optim.

Până pe 10 octombrie se face însămânțarea de toamnă. Depozitele pentru cereale se pregătesc în conformitate, având o grijă deosebită către lucrările de dezinfectare.

În legumicultură, luna octombrie este o perioadă în care fermierii au mult de muncă. Aceștia se ocupă să recolteze ultimele legume, și, în același timp, pun la punct terenurile pentru lucrările ce urmează. Terenurile trebuie curățate și pregătite pentru viitoarele culturi.

În octombrie se mai recoltează castraveții, ardeii, gogoșarii, tomatele, gogonelele, varza, conopida, dovleacul pentru copt și rădăcinoasele precum țelina, morcovul, păstârnacul și sfecla roșie.

În timp ce unele culturi existente se desființează, se vor planta altele. Spre exemplu, în această perioadă se poate semăna spanacul pentru primăvara următoare, dar și ceapa și usturoiul.

Zonele în care culturile au fost închise se pregătesc pentru următoarele semănături prin curățare, dezinfectare și hrănire cu gunoi de grajd descompus.

Ce se poate planta în luna octombrie

Se întrețin culturile din solar, din ciclul II, asemenea tomatelor, ardeilor și castraveților. În solariile în care nu mai există culturi se vor efectua lucrări de îngrijire pentru următoarele plantări.

Calendar agricol octombrie 2021. Lucrări importante pentru fermieri

Lucrările de îngrijire a solariilor constau în: verificarea sistemelor de susținere, lucrările solului, adică arături, pregătirea patului germinativ și fertilizările de bază și montarea instalațiilor de irigare.

De asemenea, în cazul în care culturile desființate au fost cele de tomate, ardei sau vinete, se efectuează lucrări de dezinfectare specifice. În această perioadă se poate cultiva spanacul, ridichiile, ceapa și usturoiul.

Terenurile se alimentează cu gunoi de grajd, în doză de 2-3 kg/mp, dar și cu îngrășăminte greu solubile, asemenea superfosfatului, sulfatului de potasiu și îngrășămintele complexe.

Pentru pregătirea răsadurilor de primăvară, se pregătesc amestecurile de pământ (turba, mranita, gunoi de grajd, nisip etc).

Lucrări în pomicultură

În pomicultură, se continuă recoltarea fructelor (mere, pere, gutui), urmând lucrările de îngrijire specifice: administrarea gunoiul de grajd și a îngrășămintelor chimice pe bază de fosfor, potasiu și 1/3 din doza de azot.

Îngrășămintele se încorporează cu arături la adâncimea de 18-20 cm. De asemenea, este important să curățăm pomii și terenul din jurul acestora, eliminând frunzele și ramurile căzute sau bolnave.

Tratamentele de toamnă după terminarea recoltării sunt foarte importante. Acestea se fac cu substanțe pe bază de sulfat de cupru pentru prevenirea apariției bolilor și dăunătorilor.

Din a doua jumătate a lunii începe plantarea de toamnă a pomilor fructiferi.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *