Toamna este momentul perfect pentru platarea bulbilor de flori. Cele mai potrivite flori pentru această perioadă sunt lalelele, narcisele, zambilele, brândușele, freziile, irișii, ghioceii și crinii.
Alegerea corectă a bulbilor
Cel mai important factor de care trebuie să ținem cont pentru a avea o grădină superbă în perioada primăverii este alegerea corectă a bulbilor. Aceștia trebuie să fie de dimensiuni mari, sănătoși. Suprafața acestora trebuie să fie netedă, cu țesut ferm și să nu fie încolțiți.
Momentul optim de plantare este octombrie, noiembrie, înainte de îngheț. Solul se pregătește prin efectuarea unor gropi cu adâncimea de 10-15 centimetri, în funcție de floarea pe care urmează s-o plantăm.
Plantarea bulbilor de lalele, zambile, brândușe și ghiocei
Bulbii de lalele
Bulbii de lalele pot fi plantați din septembrie până în decembrie, în zilele cu vreme călduroasă și cu soare. Adâncimea gropii trebuie să fie de 10-12 centimetri, cu pământul mărunțit șa bază. Bulbii se plantează la distanță de 10-20 cm unul față de celălalt.
Bulbii de zambile
Bulbii de zambile se plantează cu discul în jos, la o adâncime de 12-15 centimetri, în funcție de dimensiunea lor, la o distanță de 10 centimetri unul față de celălalt.
Bulbii de brândușe
Bulbii de brândușe se plantează în perioada septembrie- noiembrie, într-un sol fărâmițat, cu adaos de nisip, la o adâncime de 7-10 centimetri.
Bulbii de ghiocei
Adâncimea potrivită pentru plantarea acestor bulbi este de 8-10 centimetri. Solul trebuie să fie fertil și bine drenat pentru a nu exista riscul ca bulbii să putrezească. Aceștia se plantează într-un spațiu umbros și umed, la începutul toamnei.
Cum se plantează bulbii de narcise, frezii, iriși și lăcrămioare
Bulbii de narcise
Narcisele se plantează toamna timpuriu, în spații însorite, la o adâncime de 12-15 centimetri și distața de 5-10 centimetri una față de cealaltă.
Bulbii de iriși
Bulbii de iriși necesită o adâncime de plantare de cel puțin 15 centimetri și de o distanță de 30 de centimetri. Fiind mai sensibili, bulbii au nevoie de un sol care are adaos de nisip și turbă.
Bulbii de frezii
Bulbii de frezii vor avea nevoie să fie plantați într-un spațiu însorit, cu sol mărunțit, umed, însă bine drenat. În plus, aceste flori vor necesita încurajare prin îngrășământ.
Bulbii de lăcrămioare
Acești bulbi se plantează în spații umbroase și răcoroase, având nevoie de umiditate, însă de un sol bine drenat pentru a nu exista riscul de băltiri ale apei.
Sfaturi de îngrijire a bulbilor după plantare
Majoritatea bulbilor plantați toamna sunt rezistenți la ger, însă este foarte important ca solul să fie bine drenat pentru a evita putrezirea acestora. Primele semne de vegetație vor apărea în perioada februarie- martie.
În cazul în care temperaturile din timpul iernii sunt extrem de scăzute, se recomandă acoperirea solului cu frunze uscate, crengi, rumeguș sau nailon.