În această perioadă, sucul de struguri este considerat a fi nu doar o băutură minunată, ci și un aliment minune. Popular, sucul de struguri este denumit must și este o băutură dulceagă, ușor acidulată și delicioasă.
Mustul este o băutură plină de beneficii
Mustul conține o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți, fiind considerat un aliment minune. Acesta își păstreaza starea doar câteva zile pentru că, după fermentare, se transformă în vin.
Mustul conține antioxidanți puternici, numiți polifenoli, cunoscuți pentru faptul că luptă împotriva stresului oxidativ și reduc riscul de boli cronice. În plus, datorită vitaminelor, mineralor și a ingredientelor active, mustul are efect diuretic, detoxifiant și antiinflamator.
Astfel, întărește sistemul cardiovascular, scade colesterolul, întărește sistemul imunitar, detoxifiează, combate infecțiile tractului urinar, favorizează digestia, ajută activitatea creierului și crește nivelul de energie.
Chiar dacă, în trecut, oamenii se bucurau de must doar câteva zile pentru că, după fermentare, se transforma în vin, în prezent, există câteva modalități de a păstra mustul în timpul iernii.
Acestea sunt foarte simple, nu necesită folosirea chimicalelor, ci doar a câtorva elemente care se regăsesc ușor în gospodărie.
Metode de păstrare a mustului pentru iarnă
Păstrarea prin congelare
Pentru a congela mustul, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi simple. În primul rând, mustul se limpezește timp de 1-2 zile, la răcoare. Temperatura nu trebuie să depășească 10 grade Celsius.
De asemenea, sticlele sau recipientele în care se toarnă mustul nu trebuie să fie pline. Se păstrează un spațiu de două, trei degete pentru că, la îngheț, mustul se dilată și poate exploda.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, atunci se poate pune la congelator și se poate scoate cu câteva ore înainte de consum pentru a se dezgheța doar la temperatura camerei.
Dacă veți încerca să grăbiți decongelarea cu apă fierbinte, riscați fermentarea mustului și explozia acestuia atunci când scoateți dopul.
Păstrarea cu ajutorul aspirinei
În cazul în care sunteți de acord să vă folosiți de un mic ajutor, puteți folosi un gram de aspirină. Pentru un rezultat optim, dizolvați gramul de aspirină într-un litru de must proaspăt pus pe foc.
Lăsați mustul la foc mic, timp de câteva minute, până ajunge aproape de punctul de fierbere. Apoi, turnați conținutul peste restul de must.
Cum mai puteți conserva mustul în perioada iernii
Conservarea prin fierbere
Pentru a folosi această metodă, veți avea nevoie să nu folosiți recipiente și ustensile din fier pentru a nu afecta calitatea acestuia. Astfel, puteți folosi un vas emailat și o lingură de lemn.
Puneți mustul în vas, la foc mic, până când temperatura lichidului a ajuns la 90 de grade. Apoi, turnați mustul în sticle și închideți-le ermetic. Pentru a nu fermenta, înveliți sticlele în pături, în mai multe straturi, pentru o răcire cât mai lentă.
Mustul se depozitează într-un loc umbrit și răcoros unde temperatura să nu depășească 18 grade Celsius.
Conservarea mustului cu hrean
Această metodă este apreciată doar de persoanele care nu sunt deranjate de amestecul dintre gustul hreanului și cel al mustului. Veți avea nevoie de 100 de grame de hrean ras pentru 10 litri de must.
După ce mustul s-a limpezit, se toarnă într-o damigeană, alături de hreanul ras pe răzătoarea mică și se lasă timp de două săptămâni. Apoi, lichidul se filtrează, se toarnă în sticle cu top de plută și se depozitează într-un spațiu umbros și răcoros.