Trucuri și sfaturi

Alimente din cămară care nu expiră. Cum se depozitează proviziile corect

Alimente din cămară care nu expiră. Cum se depozitează proviziile corect
Alimente din cămară care nu expiră. Cum se depozitează proviziile corect

Ultimul an ne-a demonstrat că o cămară bine aprovizionată cu produse care au termen mare de valabilitate este o ideea foarte utilă. Unele alimente pot fi depozitate pentru perioade lungi de timp, atât timp cât condițiile de depozitare sunt optime. Pe lângă conservele care au termen de valabilitate de câțiva ani, există și alte alimente care nu expiră.

Alimente care au termen mare de valabilitate

Mierea

Mierea este singurul aliment care nu expiră niciodată. Aceasta a fost prima substanță dulce folosită de om, de mii de ani și, în timp ce își schimbă culoarea și se cristalilează, aceasta nu expiră niciodată. Acest fapt este posibil datorită faptului că mierea are un grad de umiditate foarte scăzut, așa că nu permite dezvoltarea bacteriilor sau microorganismelor.

Sarea de himalaya

Sarea este un aliment care îndepărtează umezeala și cu ajutorul căruia se pot conserva alte alimente. Așadar, nu este de mirare că sarea în starea pură poate rezista mulți ani. Sarea iodată, pe care o folosim în fiecare zi, are termen de valabilitate de 5 ani.

Orezul

Orezul, în condițiile în care este depozitat în pungi închise ermetic, poate rezista până la 30 de ani. Termenul de valabilitate al orezului este condiționat de interacțiunea cu aerul, așa că, în cazul în care nu este expus, poate fi folosit după zeci de ani. De asemenea, temperatura optimă de păstrare este de 5 grade Celsius. Orezul brun nu poate fi încadrat în aceeași categorie din cauza conținutului mare de ulei, fiind valabil doar șase luni.

Alimente din cămară care nu expiră. Cum se depozitează proviziile corect

Asemenea orezului, pastele făcute din făină de grâu sau din orez au termen mare de valabilitate, în condițiile în care sunt depozitate în mod corespunzător. Recipientele optime sunt cele care se închid etanș și cele care se pot sigila complet.

Zahărul

Zahărul este un alt produs care are termen mare de valabilitate, însă este necesar ca acesta să fie depozitat în pungi etanș și în spații întunecoase.

Boabele de fasole pot rezista 30 de ani

Fasolea

Asemenea orezului, fasolea uscată are termen de valabilitate foarte mare. De altfel, termen mare de valabilitate îl au și boabele de mazăre uscată, soia, năut, linte sau cafea instant.

Oțetul

Oțetul este un produs care poate rezista foarte mult timp în cămară, cu ajutorul câtorva condiții simple. Acesta trebuie depozitat la loc răcoros, uscat, ferit de aer și de lumina soarelui. Alte produse care au nevoie de aceleași condiții sunt mălaiul, făină sau grișul.

Băuturile spirtoase

Băuturile spirtoase își păstrează valabilitatea pentru mulți ani, în special atunci când sunt de bună calitate. Trecea anilor îmbunătățește gustul unora dintre aceste băuturi, deși, unele dintre ele își pot schimba culoarea și, încetul cu încetul, se pot evapora. Însă, atunci când sunt depozitate în mod corespunzător, băuturile spirtoase pot fi consumate și după zeci de ani.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.