Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2021 a fost publicat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plafoanele propuse de MADR la bovine

Pentru moment, cuantumurile oficiale nu au fost calculate, urmând să fie anunțate după ce Guvernul va aproba proiectul și acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.

Plata ANT se va face în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 398 din 1 octombrie 2021.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a propus următoarele plafoane pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii la sectorul zootehnic bovine:

a) 18.516.917 de euro, echivalentul sumei de 91.612.445 de lei, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte
b) 77.839.917 de euro, echivalentul sumei de 385.112.987 de lei, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne.

Beneficiarii Ajutoarelor Naționale Tranzitorii în sectorul Zootehnic – specia Bovine

Beneficiarii sunt producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care dețin, cresc și exploatează animale de producție, identificate și înregistrate în sistemul național.

Schemele de plată pentru bovine:

 • schema decuplată de producție în sectorul lapte
 • schema decuplată de producție în sectorul carne

APIA pornește plățile pentru sectorul zootehnic. Care sunt plafoanele ANT la bovine

Condiții ANZ în sectorul Zootehnic – specia Bovine

Pentru fermierii înregistrați în Sistemul de administrare a cotelor de lapte până la data de 1 aprilie 2015:

 • la data solicitării ajutorului național tranzitoriu, exploatația să fie înregistrată în RNE în care există cel puțin un animal din specia bovine identificat și înregistrat în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare;
 • solicitantul să fi livrat și/sau vândut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul de cota de referință (2012-2013/2013-2014/2014-2015, după caz);
 • solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cota 2014 – 2015.

Ajutorul național tranzitoriu se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte produsă și înregistrată la livrari și/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă de referință.

Pentru fermierii crescători de bovine care NU au fost înregistrați în sistemul de administrare a cotelor de lapte cu exploatația cu cod ANSVSA din cerere, până la data de 1 aprilie 2015 care au obținut un drept de prima în campaniile anterioare ANTZ 7-L pe exploatația din cerere, plata ANTZ 7 – L se acorda doar pentru perioada de referință și cantitatea pentru care fermierul a obținut un drept la prima.

Condiții fermieri care nu au fost înregistrați până la 1 aprilie 2015

Pentru fermierii crescători de bovine care NU au fost înregistrați în sistemul de administrare a cotelor de lapte cu exploatația cu cod ANSVSA din cerere, până la data de 1 aprilie 2015 și care nu au obținut un drept de prima în campaniile anterioare:

 • la data solicitării ajutorului național tranzitoriu, exploatația să fie înregistrată în RNE în care există cel puțin un animal din specia bovine identificat și înregistrat în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare;
 • solicitantul să fi comercializat o cantitate de minimum 3 tone de lapte pe exploatația din cerere în perioada de referință cuprinsă între data începerii depunerii cererii unice de plată a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice de plată a anului curent.

Pentru fermierii care NU au obținut un drept la prima pe exploatația din cerere, pentru o perioadă de referință anterioară anului de depunere, plata ANTZ 7 – L se acordă, pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte, comercializată în perioada de referință aferentă anului de cerere curent.

Ajutorul național tranzitoriu schema decuplată de producție în sectorul carne se acordă pentru un efectiv de minim 3 capete bovine nepurtătoare de prima și/sau purtătoare de prima provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de prima, cu vârsta de minim 16 luni, la care se adaugă și tineretul bovin mascul și/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploatatie la data de referință.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  More in APIA