Un focar de gripă aviară înalt patogenă ( H5N1) a afectat 65 de păsări din comuna Țăndărei, Județul Ialomița. Focarul a fost confirmat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară, într-o exploatație domestică. Autoritățile au anunțat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE).
49 de păsări au murit din cauza gripei aviare înalt patogenă ( H5N1)
49 de păsări au murit din cauza gripei aviare înalt patogenă ( H5N1), iar restul, până la 65, au fost sacrificate. Confirmarea a fost făcute de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară în data de 11 februarie, după ce s-au preluat teste o zi mai devreme.
Încă din luna ianuarie a acestui an, ANSVSA a atenționat crescătorii din mai multe localități din județul Satu Mare, cum ar fi Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian și Traian, din cauza apriției unui focar de gripă aviară înalt patogenă în Ungaria, la distanță de doar zece kilometri de aceste zone, anunță economica.net.
Specialiștii atrag atenția cu provire la măsurile necesare de biosecuritate, în speranța de a nu împrăștia gripa aviară. Acestea încep de la programul riguros de dezinfecție, atât pentru încălțămintea crescătorilor, cât și pentru zonele în care locuiesc păsările.
De asemenea, crescătorii trebuie să pună mare accent pe zonele de acces – nu se va intra în exploatația comercială înainte de dezinfecția roților, în special partea rulantă a lor, iar ulterior dezinfecției, mijlocul de transport va staționa pe perioada de contact prevăzută în prospectul produsului utilizat), verificarea structurală și operațională a filtrului sanitar, precum și a spațiului SNCU și a spațiului tampon de la intrarea în fiecare hală/adăpost.
Măsuri de biosecuritate pentru crescători
Conform site-ului ANSVSA, crescătorii trebuie să urmeze măsuri stricte de biosecuritate, în scopul prevenirii apariției focarelor de gripă aviară. Acestea sunt:
- separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice
- evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice
- interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice
- evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei)
- prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie
- aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecţii prin folosirea unei încălţăminte diferită în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecţia încălţămintei
- prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele. Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice şi păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală
- toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit
- toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor
Reamintim că gripa aviară nu este transmisibilă la om. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară monitorizează permanent situația epidemiologică din România.