Știri Agricole

Ouă fără colesterol de la rasa de găini Araucana. Cum se cresc păsările și de ce sunt ouăle verzi

Ai auzit vreodată de ouă fără colesterol? Iată că există! Au o culoare diferită de ouăle obișnuite și provin de la o anumită rasă de găini. Ce le face speciale și cum se îngrijesc găinile Araucana? Ce sunt ouăle fără colesterol? Sunt mai scumpe? Află detaliile în acest material.

Se spune că ouăle provenite de la rasa de găini Araucana ar fi cele mai sănătoase. Aceasta este o rasă pură care nu este la fel de simplu de îngrijit precum cea comună.

Cum se îngrijește rasa de găini Araucana. Ouăle lor sunt cele mai sănătoase

Găinile Araucana sunt păsări rare care provin din Chile, America de Sud. Se spune că rasa ar fi apărut în anii ’20-’30, când a fost descoperită ca o rasă sălbatică, ulterior domesticită. Caracteristicile fizice ale acestei rase sunt:

– lipsa cozii

– prezența unor smocuri în jurul capului, denumite cercei

– sunt mai mici decât găinile obișnuite: femelele au 2 kilograme și cocoșii, 3 kilograme

– ouăle lor sunt verzui spre albastru

De ce nu au coadă găinile Araucana? De obicei, coada găinilor crește dintr-o extremitate numită popular “târtiță”. Găina Araucana nu are ultima vertebră codală, deci nu are târtiță, are spatele perfect drept și lipsit de pene în regiunea dorsală.

Crescătorii de găini din România pot avea și ei găini din rasa Araucana, însă trebuie cunoscut faptul că producția lor este scăzută. Fac doar 150 de ouă pe an. Avantajul este că puii ajung la maturitate mai repede decât celelalte găini de ouă. Specialiștii consideră că motivul pentru lipsa productivității este că păsările își păstrează ritmul lor din sălbăticie, chiar dacă au fost domesticite. Practic nu se vor adapta niciodată unui sistem de producție intensiv.

Un crescător din România este în Răteşti, judeţul Argeş, Aurel Anghel. El are și găini din rasa Araucana care fac ouă fără colesterol.

„Am văzut rasa Araucana în Germania, mi-a plăcut şi mi-am spus că merită să încerc şi cu aceste păsări. Am cumpărat de acolo 13 exemplare și am dat pe o pasăre 50 de euro. Am reuşit însă să amortizez investiţia pentru că am obţinut apoi prin incubare 40 de pui. Şi am vândut în România cu 100 de lei exemplarul. Cererea a fost foarte mare, chiar dacă sunt puţini cei care cunosc amănunte despre această rasă. Anul acesta am păstrat în nucleul de reproducţie doar patru găini şi un cocoş.“, povestește Aurel Anghel conform lumeasatului.ro

 

Mai trebuie menționat că pentru aceste găini este esențială temperatura. Nu trebuie să fie nici prea cald nici prea frig, ajungând la o temperatură medie atât pe timpul verii cât și al iernii. Ele sunt mai productive vara, dar nu datorită căldurii, ci pentru că au nevoie de mai multă lumină pentru ouat. Pentru hrana acestor găini care fac ouă fără colesterol se folosesc furaje speciale pentru ouă de reproducție.

De punctat este și că aceste găini sunt bune și pentru consum, având carnea albă și bună.

Ouă fără colesterol, chiar există? Ce le face speciale. Ouăle găinilor Araucana sunt verzi

Specialiștii au analizat ouălor de Araucana și au descoperit că există un conținut de grăsimi mai ridicat: 270 mg/g gălbenuş. Un gălbenuș obișnuit are 200 mg/g gălbenuş. De asemenea, conțin și un procent mai mare de gălbenuș, în raport cu albușul. Astfel, cum este posibil ca ele să nu aibă colesterol?

Este vorba despre componența lor chimică. Lipidele din gălbenuşul de ouă Araucana au mai mulți acizi graşi mononesaturaţi, de acizi graşi polinesaturaţi EPA şi DHA (acizi omega-3 care se găsesc în cantităţi mari în grăsimea de peşte). De asemenea, aceste ouă verzi prezintă un raport mai bun între acizii graşi omega-6/omega-3. Așadar, deși conținutul lor de grăsimi este mare, este vorba despre grăsimi sănătoase, benefice în special pentru sistemul nervos. Cu alte cuvinte, sunt mai sănătoase decât ouăle normale.

Cât costă ouăle fără colesterol

Preţul unui ou verde de rasa Araucana este ȋntre 2,5-5 lei. Un pui de găină Araucana costă 15-25 lei.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.