Știri Agricole

Subvenții bovine 2021. Schemă în valoare de 7,4 milioane de euro aprobată de Comisia Europeană

Subvenții bovine 2021. Schemă în valoare de 7,4 milioane de euro aprobată de Comisia Europeană
Comisia Europeană, bovine

O schemă în valoare de 7,4 milioane de euro a fost aprobată de Comisia Europeană, cu scopul de a sprijini producătorii agricoli a căror activitate principală este creșterea bovinelor.

Comisia Europeană a anunțat că schema în valoare de aproximativ 35,7 milioane de lei destinată fermierilor crescători de bovine a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat.

Sprijinul va fi acordat sub formă de subvenții directe

„Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 7,4 milioane de euro, aproximativ 35,7 milioane de lei, destinată României, pentru a sprijini întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul creșterii bovinelor și care sunt afectate de pandemia de coronavirus. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul schemei, sprijinul public va fi acordat sub formă de subvenții directe.

Scopul acesteia este acela de a ajuta întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul creșterii bovinelor să își acopere nevoile de lichidități și să își continue activitatile astfel încât să poată furniza alimente și materii prime furajere pentru industria alimentară și să poată menține locurile de muncă”, a anunțat Comisia Europeană.

Subvenții bovine 2021. Schemă în valoare de 7,4 milioane de euro aprobată de Comisia Europeană

De asemenea, Comisia Europeană a comunicat faptul că schema de ajutor va veni în sprijinul a peste 1.000 de societăți a căror activitate este creșterea de bovine.

„Comisia a constatat că schema care vizează România respectă condițiile stabilite în cadrul temporar. În special: granturile nu depășesc 100.000 de euro per beneficiar, astfel cum se prevede în cadrul temporar pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și sprijinul poate fi acordat până la 31 decembrie 2020.

Conform comunicatului Comisiei Europene, această măsură este necesară pentru rezolvarea unei perturbări grave a economiei unui stat din Uniunea Europeană.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, se declară în comunicatul Comisiei Europene.

Crescătorii de bovine vor fi printre primii care vor primi subvenții APIA în 2021

Pe 30 decembrie 2020, APIA a anunțat că au fost transferate primele sume către fermierii crescători de bovine. Suma autorizată la plată pentru sprijin cuplat în sector zootehnic a ajuns la 105,12 milioane euro. Aceștia au fost reprtizați după cum urmează:

  • 39,52 milioane euro – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Vaci de lapte
  • 0,86 milioane euro – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Bivolițe de lapte
  • 5,42 milioane euro – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Taurine de carne
  • 59,32 milioane euro – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Ovine/Caprine

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.