Lămâiul face parte din categoria pomilor citrici, din familia Rutaceae. Fiind originar din zonele tropicale, lămâiul nu poate fi cultivat în sol în România, dar poate fi cultivat în ghiveci.
Plantarea și îngrijirea lămâiului
Putem planta cu succes un lămâi la ghiveci, însă este foarte important să alegem cu grijă solul pe care urmează să-l folosim. Este indicat să alegem sol special pentru cultivarea citricelor. La baza ghiveciului sunt necesare găuri pentru a drena apa, dar și pietricele sau de bile de argilă. Ghiveciul ar trebui să fie de teracotă pentru a lăsa rădăcinile lămâiului să respire.
Specialiștii recomandă ca fiecare nou lăstar să fie tăiat de la jumătate, chiar de deasupra unei frunze. Crengile și frunzele uscate trebuie îndepărtate, iar, uneori, este necesar să rupem câteva frunze verzi pentru a permite luminii să pătrundă în interiorul pomului.
Lămâiul are nevoie de foarte multă lumină, asemenea hidratării. Acesta trebuie udat de fiecare dată când pământul este uscat, fără a folosi apă în exces (fără a inunda ghiveciul). În perioada de creștere este necesară folosirea unui îngrășământ special pentru pomi citrici, la un interval de două săptămâni.
Temperatura este, de asemenea, foarte importantă. Deși are nevoie de lumină constant, lămâiul nu trebuie să stea la căldură excesivă din luna octombrie până în luna mai. Astfel, trebuie mutat într-un spațiu neîncălzit, unde temperatura să nu scadă sub zero grade.
De asemenea, se recomandă folosirea unor îngrășăminte, insecticide și fungicide pentru a combate atacul dăunătorilor. Înainte de folosirea acestora, este necesar să ștergem frunzele cu o cârpă înmuiată în apă și alcool. Cei mai cunoscuți dăunători sunt păduchii țestoși, păduchii de frunze, bacterioza sau putregaiul frunzelor.
Altoirea lămâiului
Deși este un pom foarte productiv, lămâiul este sensibil în fața dăunătorilor sau a climei nepotrivite. Altoirea reduce sensibilitatea, așa că este necesară. Se recomandă altoirea lămâilor în lunile mai sau iunie, atunci când temperatura este de aproximativ 20 de grade Celsius.
Pentru acest proces este nevoie de un portaltoi (planta supusă altoirii) obtinuț din semințe, de grosimea unui creion, prelevat de la o plantă sănătoasă. În capătul portaltoiului se va face o despicatură pe verticală, în care va fi introdusă o crenguță de lămâi altoit, ascuțită la vârf. În zona alăturării, se poate folosi bandă adezivă care poate fi îndepărtată doar după un an de zile. Peste altoi și portaltoi se pune o pungă prinsă la capăt cu un cârlig.
Lămâiul nu se mișcă timp de cel puțin două săptămâni din locul ales inițial, fiind foarte sensibil la schimbările de mediu. Lămâiul trebuie pus la un loc luminos, dar nu în lumina directă a soarelui. Punga poate fi îndepărtată atunci când vedeți semne ale realizării altoirii, adică atunci când mugurii încep să crească. Lămâii din ghiveci care nu sunt altoiți nu fac fructe, de cele mai multe ori.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!