În tradiția populară, Vinerea este cunoscută ca fiind o femeie, „cea mai bătrână sfântă dintre surorile ei”. În afară de ziua de Duminică, ziua de vineri este cea mai importantă din săptămână.
Romanii au dedicat ziua de vineri zeiție Venera și planetei Venus.
Vinerea este protectoarea femeilor căsătorite
Vinerea este închipuită ca o femeie bătrână care se roagă necontenit lui Dumnezeu pentru a ierta păcatele oamenilor. Aceasta ține în mână un toiag cu care îi lovește pe cei care nu țin post vinerea, în somn.
În cealaltă mână, Sfânta Vineri ține un pahar cu apă cu care îi stropește pe cei care țin post, dorindu-le fericirea.
O legendă populară spune că Sfânta Vineri i s-a arătat în vis unui om care nu a ținut post. Bătrâna ținea în mână o bucată de slănină cu care l-a plesnit pe păcătos peste ochi, spunând: „Na, satură-te de carne!“. Omul s-a trezit tremurând, cu o mare durere de ochi și de cap.
Sfânta Vineri locuiește în păduri, în munți, în pustietăți, în cer și pe lumea cealaltă și este îmbrăcată doar în alb și negru. Sfânta Vineri se respectă prin post negru și se invocă, prin rugăciune, pentru căsătoria fetelor și pentru prosperitate.
Despre Sfânta Vineri se spune că este protectoarea femeilor căsătorite și că este alături de ele la naștere, alinându-le suferința. Vinerea oferă o mână de ajutor fetelor necăsătorite, dar și animalelor sălbatice.
Există multe zile de vineri speciale în cultura românilor, printre care Vinerea Seacă, Vinerea Mare, Izvorul Tămăduirii, Vinerea Ciumei. Această zi este menită purificării prin post și rugăciune.
Despre persoanele care se nasc vinerea se spune că sunt carismatice și empatice și că se pot baza mereu pe intuiția lor.
Tradițiile zilei de Vineri
Vinerea este o zi a crucii, foarte importantă pentru credincioși, despre care se spune că este jumătate de Duminică. Astfel, persoanele credincioase care respectă tradițiile zilei de Vineri vor primi mare ajutor.
În popor, se spune că lucrurile începute vinerea nu pot avea un deznodământ bun. În ziua de vineri nu se coase, nu se toarce și, cel mai important, nu se duce gunoiul afară. Gunoiul se ține într-un colț al casei, sub mătură, pentru că cine-l aruncă afară, îl aruncă în ochii Sfintei Vineri.
În timpul unui an, credincioșii țin 12 vineri mari, cu post negru și rugăciune. În aceste zile nu se permite decât mâncarea unei bucăți mici de pâine, în timpul serii, și a unui pahar cu apă.
În Vinerea Seacă, oamenii care se scaldă înainte de răsăritul soarelui, scapă de bolile de oase. În vinerea de dinainte de Sfântul Andrei, fetele care vor să se mărite țin post.
Se spune că, în ziua de vineri nu este bine să coci pâine și nici să umpli borș. De asemenea, vinerea nu se spală, nu se sapă la vie, nu se lucrează. În popor se spune că vinerile se ţin de femei, spre a nu visa vise rele.
Rugăciunea zilei de Vineri
Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.
Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea.
Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta. Amin.