Trucuri și sfaturi

Cultivarea viței de vie pas cu pas – Îngrijire, tăiere și pregătirea pentru iarnă. Partea 2

Cultivarea viței de vie pas cu pas - Îngrijire, tăiere și pregătirea pentru iarnă. Partea 2
Cultivarea viței de vie pas cu pas - Îngrijire, tăiere și pregătirea pentru iarnă. Partea 2

Pentru a avea parte de o recoltă mare și de calitate a viței de vie, gospodarii efectuează mai multe lucrări de îngrijire acesteia, pe tot parcursul anului. De asemenea, acordă o atenție sporită prevenirii bolilor și dăunătorilor, prin lucrări asemenea tăierilor și întreținerii generale.

Lucrările de îngrijire ale viței de vie

Pentru vița de vie sunt necesare următoarele lucrări de întreținere:

  • revizuirea spalierului – se îndreaptă stâlpii de susținere, sârmele se întind, iar cele ruginite sau rupte se înlocuiesc
  • legarea coardelor – o lucrare obligatorie care se efectuează înainte de dezmugurit, cu scopul de a evita scuturarea ochilor
  • arătura de primăvară, obligatorie în cazul podgoriilor
  • legatul lăstarilor, efectuat de patru ori în perioada de vegetație, atunci când ating 30-50 de centimetri (fie legați cu sârmă, fie petrecuți între sârme, pentru formarea unui perete vegetal)
  • prășirea viței atunci când este în vegetație pentru afânarea solului (de patru ori)
  • tratamente fitosanitare împotriva manei, a putregaiului cenușiu și a făinării

Pentru a regla procesele de creștere și rodire sunt necesare următoarele lucrări:

  • plivitul lăstarilor – se elimină lăstarii fără rod, crescuți din portaltoi, cei care pornesc din butuc
  • normarea încărcăturii de inflorescente – în cazul strugurilor de masă pentru a spori recolta
  • ciupitul lăstarilor – vârful lăstarilor fertili se va elimina înainte să înflorească, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de hrănire a florilor
  • cârnitul lăstarilor – se elimină vârfurile lăstarilor, înainte de coacerea strugurilor, indiferent dacă au rod sau nu, cu scopul de a dirija substanțele asimilate la nivelul strugurilor și coardelor
  • copilirea – eliminarea lăstarilor anticipați, atunci când lăstarii au 6-7 frunze, lăsându-se doar 4-5 la bază
  •  dezfrunzirea parțială – se efectuează la soiurile de vie cu frunziș bogat sau la cele de caliatate superioară care sunt sensibile la mucegai, asigurând strugurilor mai multă lumină și coacere uniformă
  • recoltarea strugurilor
  • fertilizarea solului – lucrare efectuată toamna, o dată la patru ani, cu 40 de tone de gunoi de grajd pe hectar, 450 de kilograme de superfosfat pe hectar și 300 de kilograme de sare potasică pe hectar
  • arăturile de toamnă

Bolile viței de vie

Mana – această boală atacă organele verzi ale plantei. Primele semne de boală constau în apariția petelor gălbui, pe partea superioară a frunzelor. Apoi, pe partea inferioară a frunzelor va apărea o pulbere albicioasă. Într-un final, frunza va necroza și se va usca.

Atunci când mana atacă ciorchinii, producția poate fi compromisă complet, așa că este important să preveniți din timp apariția bolii.

Făinarea – organele atacate sunt acoperite de o pulbere albă, fiind foarte gravă în cazul boabelor tinere.

Putregaiu cenușiu – poate ataca frunzele, lăstarii, inflorescențele sau strugurii. Cele mai des întâlnite pagube sunt în cazul boabelor mature.

Putregaiul negru – poate ataca frunzele, lăstarii sau strugurii, răspândindu-se de la baza butucului. Boabele aflate în creștere sunt cele mai afectate, ajungând să se mumifice și să devină negre. Putregaiul negru este o boală care se răspândește de la an la an.

Excorioza – atacă frunzele, ciorchinii și boabele, însă, cel mai adesea, atacă lăstarii, primăvara, apărând pete clorotice la bază. În timpul toamnei, se vor forma fructificații ale ciupercii, iar petele vor deveni albicioase.

Cultivarea viței de vie pas cu pas - Îngrijire, tăiere și pregătirea pentru iarnă. Partea 2

Tăierile viței de vie

Tăierile viței de vie sunt lucrări extrem de importante pentru o producție calitativă. Se pot efectua patru tipuri de tăieri:

  1. Tăierile de formare – efectuate în primii ani de la plantare
  2. Tăierile de rodire – efectuate anual pentru a controla și regla procesele de creștere și fructificare
  3. Tăierile de regenerare
  4. Tăierile speciale – atunci când via este afectată de grindină, îngheț, secetă

De asemenea, tăierile pot fi împărțite în trei sisteme:

  1. Sistemul de tăiere scurt –  elementul de rod folosit este cepul de rod de 2-3 ochi în număr variabil (6-10), în special la soiuri ca Aligote, Feteasca alba, Fetească regală, Galbenă de Odobești
  2. Sistemul de tăiere lung – elementul de producție folosit este coarda de rod de 8-16 ochi
  3. Sistemul de tăiere mixt (Guyot) – elementul de producție este veriga de rod. Este cel mai răspândit și eficient sistem de tăiere.

Cele mai cunoscute tipuri de tăiere sunt: Cordonul speronat, Cordonul Lens Moser, Cordonul Cazenave, Guyot pe tulpină, Guyot pe semitulpină, Guyot multiplu, Teremia.

Lucrări de pregătire pentru iarnă

Având o rezistență scăzută la ger, vița de vie necesită o atenție deosebită în timpul sezonului rece. Astfel, butucii de viță de vie trebuie acoperiți complet cu pământ.

După recoltarea strugurilor se desprind coardele anuale, sistemul de susținere și lemnul multianual, apoi se efectuează tăierea de ușurare, prin care se îndepărtează aproximativ 30% din coardele anuale.

Vița de vie se îngroapă după arătura de toamnă, făcându-se un mușuroi în jurul butucului, cu sapa, iar pe direcția rândului, în stânga și în dreapta butucilor, se ridică un pat de pământ.

Citește si: Cultivarea viței de vie pas cu pas – Soiuri, plantare și tratamente. Partea 1

Vița de vie se poate proteja și prin mușuroire, în zonele în care temperatura nu e mai mică de -20 de grade Celsius. Zona de altoire se acoperă cu pământ, asemenea scaunului butucului și a primilor 2-3 ochi de la baza coardelor cu poziție inferioară pe butuc.

Aratul viței de vie

După finalizarea recoltării, se execută arături, între rânduri la adâncimea de 18-22 centimetri cu aruncarea solului spre butuci. De asemenea, o dată la la 3-6 ani se face reînnoirea desfundatului cu administrarea îngrășămintelor, constând în executarea a 3 fisuri (una la mijlocul rândului, iar cele laterale la distanța de 25-35 de centimetri de la butuci), la adâncimea de 50-55 de centimetri.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.