Una dintre cele mai cunoscute și mai periculoase boli în cazul tomatelor este mana. Aceasta afectează aproape toate părțile plantei, exceptând rădăcina și se împrăștie cu mare rapiditate în solarii.
Culturile de roșii sunt foarte des întâlnite în România, cu peste 70 de specii și hibrizi. Așadar, pentru a avea o cultură sănătoasă și bogată trebuie să aveți în vedere modul de combatere al manei.
Mana la roșii – Cauze și simptome
Cauze
Mana este cauzată de o ciupercă, numită Phytophthora infestans. Aceasta își face apariția pe partea inferioară a frunzelor, sub formă de conidioforii și conidiile ciupercii și se poate extinde și pe alte organe.
Boala se răspândește cu rapiditate în timpul vegetației, în momentul în care conidiile sunt purtate de vânt și de picăturile de apă către alte plante, pe care le vor infecta.
Factorii care favorizează apariția manei la tomate sunt:
- umiditatea crescută a aerului, cu un procent de peste 80%
- o temperatură cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius
- condițiile de mediu din solariile neîncălzite
- diferențe mari de temperatură dintre zi și noapte care duc la condens
Astfel, aerul uscat și temperaturile de aproximativ 30 de grade pot inhiba sporularea și stopa dezvoltarea agentului patogen.
Simptome
Mana tomatelor se manifestă pe frunze, tulpini și fructe. În cazul acestei boli, doar rădăcinile tomatelor nu sunt afectate.
Pe frunze vor apărea pete circulare sau cu aspect neregulat, având o dimensiune de 3-15 mm în diametru. La început, petele au o culoare verde-gălbuie, cu aspect umed, apoi devin cenușii-brune și sunt înconjurate de o zonă îngustă, decolorată. După câteva zile, țesutul din zona petelor se necrozează, iar fructele se usucă.
Pe tulpini pot apărea pete mici, cu formă ovală și culoare cenușiu-brună care se vor extinde și pot depăși 10 cm, ajungând chiar până la 20 de cm. Cultura de tomate este compromisă atunci când tulpinile putrezesc și se frâng sau se îndoaie.
Cel mai des întâlnit, dar și mai grav atac este pe fructe, afectând tomatele în toate stadiile de dezvoltare. La locul de inserție al pedunculului fructelor apar pete neregulate, ușor adâncite, cu o culoare verde-măslinie, urmând să se transforme într-o culoare brun-olivacee și să se extindă.
Fructele infectate se desprind și cad prematur, din cauza putrezirii pedunculului.
Mana la roșii – Măsuri de combatere
Pentru a combate mana la roșii, se recomandă aplicarea tratamentelor fungicide de specialitate. Produsul ales trebuie să fie adecvat fazei de vegetație și timpului rămas până la recoltarea fructelor.
Este foarte important să păstrați timpul de pauză dintre tratament și recoltare, conform indicațiior de pe ambalajul produsului.
Tratamentul bio
În cazul în care nu doriți să folosiți produse chimice, există tratamente bio, însă acestea au mai mult un rol preventiv. Veți avea nevoie de lapte de vacă și de apă. Pentru soluție, veți folosi 10/20% lapte și 90/80% apă.
Soluția se pulverizează pe toată suprafața plantelor, insitând și pe fața și pe spatele frunzelor, săptămânal, în a doua parte a zilei.
Măsuri de prevenție
Pentru a preveni apariția manei la tomate, este necesar să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând, rotația de cultură este foarte importantă. De asemenea, evitați să plantați cartofi în apropierea tomatelor pentru că boala poate trece de la cartofi la roșii în doar zece zile.
Un alt aspect important este irigarea prin rigole sau picurare pentru a evita stropirea frunzelor cu apă. Plantele deja infectate trebuie eliminate și arse, iar frunzele trebuie rupte pentru a nu permite extinderea bolii.
La momentul cultivării este recomandată folosirea semințelor sănătoase, dezinfectarea solului și aerisirea corespunzătoare în solarii.